През ноември Банско Филм Фест разтърсва курорта с адреналин и природа

Снимка: Община Банско

Банско Филм Фест `2018 – 21 - 25 ноември 2018 
100 филма от 30 държави, 10 звезди на екстремните спортове, 12 изложби, демонстрации, детска програма, партита и разбира се :
100% Extreme
100% Adventure
100% Adrenaline


Град Банско ще е домакин на 18-тото издание на Банско Филм Фест - Най-мащабният филмов фестивал за екстремни спортове, планини и приключения в България. Фестивалът ще предложи на публиката от България и чужбина едно уникално изживяване в неповторим формат - катерене, алпинизъм, фрийрайдинг, екстремно колоездене, каяк, гмуркане, сърф и др. Ще се срещнете с най-добрите и актуални приключенци и ектремни личности в света.

Фокус на събитието тази година са хората с увреждания в екстремните спортове със специален гост, презентация и филмова програма.
Над 15 мотивационни презентациии workshop-ве ще бъдат изнесени от чуждестранни и български гости. Десет изложби ще украсят фоайетата на фестивалният център. Над 350 деца ще открият света на екстремните дейности и пътешествията в програмата Банско Филм Фест  KIDS. 

Всички прожекции и презентации ще се проведат в град Банско, Читалище „Никола Вапцаров“ и в кино-залата на Посетителския информационен център, а входът е напълно свободен!
 

ФИЛМИТЕ
В конкурсната и ретроспективната програма ще бъдат показани 100 филма в конкурсната и ретроспективна програма. Ще видите хитовите филми "AmaDablam - The Holy Mountain", режисьор Райнхолд Меснер и "The DOWN WALL" за историческото постижение през януари 2015г., когато американските катерачи Томи Колдуел и Кевин Йоргенсон завладяха света с усилията си да се изкачат привидно невъзможната скална стена от 3 000 фута в Националния парк Йосемити, Калифорния.

Програмата включва най-доброто от световната продукция по темата – няколко десетки филма, носители на награди от най-големите и най-престижните кинофестивали в света.

ЖУРИТО – Международното жури на БФФ 2018 е в състав:
- Михаел Паузе (Германия) – председател на Журито, директор на Международния фестивал на планинарското кино вТегензее, Германия
- Алесандро Филипини (Италия) - журналист
- Александър Донев (България) - кинокритик
- Камен Алипиев (България) - журналист
- Иван Обрейков (България) - оператор

ЗВЕЗДИТЕ НА БАНСКОФИЛМФЕСТ - ГОСТИТЕ 

- Томас Хубер (Германия) – един от най-големите съвременни спортни катерачи, автор на едни от най-трудните изкачвания по най-известните скални стени в света, практикуващ B. A. S. E. jumping и полети с костюм-крило,
- Марио Виелмо (Италия) – алпинист и режисьор,
- Фредерик Жентет (Франция) – екстремен скиор, премиерни спускания в Перу и Европа,
- Матиас Майер (Австрия) – един от най-известните фрий райдъри, прави успешни спускания в най-недостъпните и отдалечени точки на Земята – Свалбалд, Гренландия и Антарктида, екстремен режисьор и автор на множество филми,
- Урко Барандиаран (Испания) – пара-катерач, мотивационен лектор, неговото гостуване е част от панела „Те могат – хората с увреждания и екстремите спортове“. Урко е загубил десния си крак при автомобилна катастрофа. Но това не му пречи да живее активно и да се радва на живота. Тъкмо обратното – става все по-силен. Със завидна упоритост си избира все по-трудни цели и днес е сред най-силните пара-катерачи в света. За своите успехи в състезателното катерене през 2014 г. Бе удостoен с изключително престижната награда “Arco Rock Legends”! 
- Себастиано Валентини (Италия) – алпинист, участвал в множество експедиции в Хималаите и Алпите,
- д-р Волкер Шофел (Германия) – спортен лекар и лекар към експедиции, прави премиерни изкачвания в Малайзия и Тайланд.

Публиката ще се срещне и с българските алпинисти, пещерняци и екстремни личности:
- 40 години от първото българско изкачване по японската диретисима на Айгер / М.Савов, Сп.Малинов и М.Христова/- презентация на Методи Савов.
- 20 години от българското изкачване по безименната кула на Транго,Пакистан, презентация на Николай Петков.
- 50 години ски-алпинизъм в България- презентация на Кънчо Долапчиев и Младен Катранджиев.
- Презентация "Пътят на гидовете" – Георги Георгиев - алпинист, екстремен скиор, Виктор Варошкин - катерач, планински спасител, Георги Пенев – планински водач.
- Презентация на екстремния сноубордист Владимир Павлов.
- Презентация на водещите български спелеолози Алексей Жалов, Жорж Влайков, Константин Стоилов, Диляна Христова. 

Банско Филм Фест BOOK представяне на книгите:
- "Валтер Бонати - братът, който не знаех, че имам", Райнхолд Меснер, Алесандро Филипини
- "Уловени мигове отблизо и далеч", Даниел Пангев

СЕМИНАРИ, РАБОТИЛНИЦИ И ЛЕКЦИИ ОТ “ПЛАНИНАРСКАТА АКАДЕМИЯ” НА Банско Филм Фест
Съпътстващата програма включва 10 изложби, семинари и работилници, Survival панел с лекция на д-р Волкер Шофел "Травми по време на катерене", Планинарска академия, рубриката “Памет – незабравимите български пътешественици”, отбелязване на годишнини от важни събития в българския алпинизъм. 

Банско Филм Фест KIDS – детска и младежка програма
Важна част от програмата е специалният панел за деца и младежи – Банско Филм Фест  KIDS. Вече няколко години за децата и младежите от Банско и региона е възможно да се докоснат не само до непознати земи и човешки истории чрез филмите, но и да се срещнат лично с търсачите на приключения – гости на събитието. Екипът на Банско Филм Фест твърдо вярва, че тези образователни способи обогатяват общата култура на децата и допълват учебния процес.

ВХОД СВОБОДЕН!

Организатори на Банско Филм Фест са:
- Община Банско
- Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”. 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK