Над 1000 симитличани почетоха празника на Света Петка край Тросково

Снимки: Община Симитли

Над 1000 човека събраха поляните край Тросково за храмовия празник на църквата с уникална архитектура „Св. Петка“. Хубавото време изведе стотици потомци навън около църквата. 

Всяка година по традиция в навечерието на Св. Петка по църковния календар храмовият празник в Тросково събира стотици миряни и потомци от цялата община. Четирима отци отслужиха света литургия пред храма „Света Петка” и осветиха всички хлябове, благословиха хората и осветиха 13-те казана курбан. Жертвените животни, принесени и дарени от благочестиви хора, бяха раздадени на миряните за здраве. 

Кметът Апостол Апостолов, общински съветници, кметове на околните села на Симитли и много гости седнаха на дълги трапези обградиха църквата, която вече е почти готова. Строежът й започна преди 8 години на място на старо светилище, белязано от руини. Църквата, каквато я виждаме днес, е вдигната изцяло с доброволен труд и пари от дарения.

Строежът напредва бавно, но божият храм е уникален като архитектура. Камбанарията вече е почти готова, подготвя се и изписването и иконостасът, казват братята Стоян и Тодор Траянови, които са инициатори за възстановяването на вековния храм.

„Идваме с вяра и благодарност към тези добри хора, които построиха прекрасния храм и запазиха традициите и духа жив”, казват местните, които бяха насядали кой където намери. Масите се оказаха малко за всички над 1000 човека, които бяха дошли на празника.

Оркестър „Идоли” веселеше всички, а дългите хора не спираха да се вият през целия ден. Малки деца, доведени от баби и дядовци, си тръгнаха щастливи, с обещание че никога няма да забравят родното място на предците си и ще продължават традицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK