Над 100 винопроизводители от България, Гърция и Холандия са заявили участие в празника на виното в Делчево

Снимка: Община Гоце Делчев

Над 100 участници от България, Гърция и Холандия са предоставили вече мостри от произведени от тях вина и ракии за участие в традиционния празник на виното в гоцеделчевското село Делчево.

Празникът се организира традиционно от Община Гоце Делчев години наред и е посветен на хубавия български празник Трифон Зарезан. Тази година той ще се проведе на 4 и 5 февруари, в събота и неделя.

Конкурсът за най-добър винопроизводител и производител на ракия ще бъде в първия ден на зимния фестивал на 4 февруари, събота. В китното село Делчево именно на 4-и февруари в „Делчовският хан“ от 14 часа ще се проведе дегустацията на предоставените за участие в конкурса вина и ракии.

Интересът към този конкурс в последните години е много голям, като тази година той е рекорден в сравнение с изминалите години.

Днес бе крайният срок, до който желаещите можеха да предоставят мостри от произведените от тях вина и ракии и се оказа, че кандидатите за участие в конкурса са над 100.

Според регламента на конкурса най-добрите вина и ракии в отделните категории ще бъдат наградени по време на неделната празнична програма, когато от 10.30 часа ще се извърши традиционното зарязване на лозята в местността „Баира”. В 11.00 часа на площада в Делчево ще започне музикалната програма с участието на Бабугерите от село Мосомище и народната певица Боряна Карпузова.

Както всяка година, организаторите са се погрижили и за транспорта на желаещите да се потопят в прекрасната празнична обстановка на красивият фестивал на виното. Те обещават, че и тази година на площада в Делчево ще се лее бяло и червено вино от чешмите в чест на празника и производителите на българските традиционни елексири, без които българинът не подрежда своята трапеза и в празник, и в делник.

За всички, които искат да посетят зимния фестивал, но нямат собствен транспорт, е подсигурен превоз, който ще тръгне в неделя  в 9.00 часа от паркинга при бившия магазин „Валан“ в Гоце Делчев. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK