Над 100 дългокосмести кози дефилираха край Крупник

снимки: Община Симитли

Над 100 редки вида дългокосмести кози демонстрираха грация, красота и чар на поляните край село Крупник. Изложението се организира за втора поредна година от Асоциацията за опазване и развъждане на малка дългокосместа коза.

С уникалното дефиле на расови чифтокопитни организаторите искат да покажат красотата и изключителните качества на тези традиционни български породи, формирали се под влиянието на специфичните климатични и релефни особености на територията на България.

Всички породи, които бяха представени, се отглеждат по автентичен начин, който се предава от поколение на поколение. Благодарение на мерака и любовта към традициите на всеки един от фермерите, те са успели да съхранят тези породи животни такива, каквито са изглеждали преди столетия. На изложението гостите се порадваха на красотата и грацията на дългокосместите екземпляри, а можеха и да опитат традиционни български ястия и да се наслаждават на гласовете на местни фолклорни изпълнители.

"Вярваме, че с днешния празник допринасяме както за популяризирането и съхранението на редките породи домашни животни, така и за традициите, които са ни завещани от дедите ни", каза организаторът на изложението край Крупник Богдан Христов.

„Нека си честитим новата година, да си пожелаем много благоденствие, пълни кошари и верни овчари, здраве, берекет и късмет. И да се поздравим за лиценза на нашата Асоциация, който получихме от Министерството на земеделието и храните за извършване на развъдна дейност с породата местна дългокосместа коза, подтип Калоферски и Малашаевски. Това ще ни даде възможност да работим рамо до рамо с институциите за опазването на тези уникални за България и света породи кози”. С тези думи Юлия Коюмджийска от Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза откри изложението край Крупник.

Ревюто на редките породи чифтокопитни имаше и конкурсен характер. Екземплярите бяха класирани в различни категории. Оценяваше ги експертно жури от представители на земеделското министерство, изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството, от асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосместа коза, животновъди с опит.

Заедно с дългокосместите кози на ревюто, извън класирането, дефилираха и овце с буйно руно, редки видове коне и кучета. На финала публиката се порадва и на група кукери, облечени в красиви костюми, които се „произвеждат” именно от кожата на тези редки видове животни.

 

снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли
снимки: Община Симитли

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK