Над 10 000 посрещнаха 2012-та със "Старчевата" в Разлог, сред тях и Камата

снимки: Община Разлог

В Разлог посрещнаха 2012 с традиционния кукерски карнавал „Старчевата”  и поставиха рекорд по масово участие - рекорден е броят на чауши - над 250, над 1300 души облечени в  пъстротата на народните носии, кръвта на 10 000 публика от цял свят заигра от внушителната гледка на чауши, моми и ергени.

В гоненето на злите духове редом до народния представител Любен Татарски и кмета на курортния град Красимир Герчев се включи и Христо Стоичков. Камата  като истински разложанин умело завъртя централния  площад на Разлог, играейки хоро.  Гостът на планинското градче изрази свето възхищение от всеобщото веселие и масовостта на събитието. Народният представител от Разлог Любен Татарски и градоначалникът Красимир Герчев от своя страна му разказаха за вековната традицията  на „Старчевата”.

Инж. Красимир Герчев бе категоричен, че  толкова масов кукерският карнавал не е бил от десетки години.  Вековната традиция на Разлог преживява своето възраждане, любовта на хората към този ритуал за гонене на злото и наричане за здрава и берекетна година  се засилва с всяка нова година. Доказателство за това сякаш е, че наред със запазените автентични народни костюми пазени и предавани от поколение на поколение се шият и много нови. Всеки иска да бъде облечен като чауш, мома или ерген.  В Разлог това е традиция, която всеки спазва от 8 месечните бебета до 80-годишните старци.

Пазителят и живият символ на кукерската традиция в Разлог е бай Благо Татарски, който разказва истории предадени от неговия баща и дядо. „За 106-та поредна година разложките чауши огласиха и обиколиха мегдана (площада) на града пазен от три планини. Гордите жители на Разлог  заиграват в ритъма на музиката от ранни зори на първия ден на Новата година.”, казва бай Благо, показвайки снимки  от младините си.

7-те махали на Разлог всяка със своя кукерска група, хоро от моми и ергени , мечкари с мечки и забавни смешници дефилират на централния площад. Сред най-малките участници на „Старчевата”  са  8-месечните  Иван Фарфаров от кв. „Васил Левски (Сръбо) и Пепи Тумбев от кв. „Христо Ботев” (Долната махала), 16-годишната Мануела Стойчева, която се облича за 4-та година като чауш впечатли всички със своята любов към  кукерската традиция. Един от най-добре стъкмените и автентични костюми е на Костадин Джупанов от кв. „Предел” (Дългата махала).  Ива Коцакова от кв.  „Св.Св. Кирил и Методий” (Вароша) предаде конската опашна на втория чауш в махалата Борислав  Прешелков.  Атрактивна сценка „Фермер търси жена” представи кв. „Гоце Делчев” ( Илийската махала). С голяма масовост на участници се отличиха кв. „Възраждане” (Крапата махала) и кв.  „Нов път” ( Римска махала).

Традиционно за трета поредна година  инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог посрещна рано сутринта  с питка, колаци с яйце, гевреци и плодове кукерска група  и сурвакари, които пожелаха 2012 година да бъде здрава, мирна и щастлива за всеки разложки дом година.

Курортният град се изпълва със звуци на чанове, тъпани и зурни, весел глъч оглася целия град. Младо и стари излиза на площада на града, за да посрещне страховитите и величествени кукери. В  Разлог имат своя уникална и запазена дума за кукерите – тук те се наричат „чауши”. Костюмите на чаушите се отличават с висока конусовидна шапка и си окачени на кръста тежки чанове. Новогодишната традиция на Разлог повелява във всеки дом да има капама, ястие измислено сякаш за чаушите, за да възвърнат своите сили.  


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK