Над 1 500 самодейци и гости чакат за феста „Неврокоп свири, пее и танцува“

снимки: infomreja.bg

Последна пресконференция преди старта на тридневния фестивал „Неврокоп свири, пее и танцува“ дадоха днес членовете на организаторския екип от учреденото наскоро едноименно сдружение с председател Георги Андонов – депутат от ГЕРБ.

Собственикът на Фолклор ТВ Васил Циров - продуцент на изявите на неврокопската певица Николина Чакърдъкова, ще е основният ръководител на фестивала.

Форумът ще бъде разпрострян на три сцени. Главната ще бъде ситуирана пред Дома на културата, втората  - пред читалище „Просвета“, а третата - в беседката в градския парк.

И през трите сцени по предварителния и окончателен сценарий ще преминат всички    групи и индивидуални изпълнители от цялата страна. И през трите фестивални вечери ще има гала концерти на сцената пред Дома на културата, обясни Васил Цирков.

От наградния фонд отпада състезателната част за надсвирване на оркестрите, тъй като всички са пропуснали срока за регистрация.

Така наградният фонд от 11 000 лева остава, но за него ще се състезават останалите участници.

Официалното откриване на фестивала „Неврокоп свири, пее и танцува“ ще бъде на 14 септември вечерта. Очаква се на церемонията да присъства вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, под чийто патронаж ще се проведе неврокопския фестивал.

Първи на фестивалната сцена в Гоце Делчев ще се представят още преди официалното откриване гостуващите ансамбли от Македония и Сърбия, а първият гала концерт ще бъде изнесен още същата вечер от емблематичния български ансамбъл „Филип Кутев“, който минути преди пресконференцията официално потвърди участието си.

Вторият ден на трите сцени ще се наиграват участващите клубове в състезателната част, като денят ще приключи с втория гала концерт на ансамбъл „Найден Киров“ от Русе.

Очаква се над 1 500 участници и гости да преминат за трите фестивални дни през трите сцените в Гоце Делчев, прогнозират организаторите.

Председател на голямото жури, което ще оценява фолклорните групи и изпълнители, е Елена Кутева. Второто жури, начело на което ще застане ръководителят на българския ансамбъл „Росна китка“ – Бисер Григоров, ще оценява елементи като автентичност, традиции и носии, артистичност.

Заключителната част на фестивала и неговата кулминация по награждаването на лауреатите ще се състои на основната сцена пред Дома на културата. Организаторите издадоха, че в последния гала концерт ще участва Неврокопският ансамбъл за народни песни и танци, като домакин на голямата фолклорна изява, която вече се превръща в добра традиция за популяразирането на фестивала „Неврокоп свири, пее и танцува“.

"Представители от много посолства у нас изявяват голямо желание да посетят фестивала и съответно ние им отправихме покани и ще ги очакваме. Сред официално поканените гости са и кметове от цялата област и бизнесмени", съобщи на пресконференцията депутатът от ГЕРБ Георги Андонов.

Той поясни, че идеята на организаторите е да се съчетае в рамките на фестивала миналото и настоящето на фолклорното изкуство в Неврокопския край, както и да се отправи поглед към бъдещото му развитие като национално богатство.

"Въпреки че оркестрите, които пропуснаха срока за регистрация и няма да участват в състезателната част, ние им предоставяме възможност за изяви на всички сцени според предварителния регламент. Очакваме да пристигнат и да се качат на сцените и българи самодейци, живеещи в чужбина, където независимо че са далеч от родината, успяват да съхраняват родния фолклор по света и да пазят с голяма любов и патриотизъм фолклорното богатство на България", заяви още Андонов.

"В момента тече организацията по директното излъчване по телевизията на заключителната част на фестивала и награждаването на лауреатите", разкри Васил Циров.

Организаторите се надяват до края на тази година фолклорният фестивал "Неврокоп свири, пее и танцува" да бъде включен в националния културен календар на Министерството на културата. След приключването на съдебната регистрацията на сдружението ще бъдат подадени документи в културното ведомство за утвърждаване.

"Нашата цел е да направим фестивалът в Гоце Делчев в традиционна арена за събиране на най-доброто от фолклорното ни минало и настояще, да дадем възможност на самодейци да показват и популяризират българския фолклор на фестивали по цял свят", подчерта Георги Андонов.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

И17:03 - 11.09.2012
И........Стойо Льондев
аз10:03 - 11.09.2012
Абе като ще пазим българското какво е това Неврокоп?!?!?!? Имаме си толкова хубва българско име на един голям българин - Гоце Делчев!
Таня08:19 - 11.09.2012
Очаквам силна проява,основавайки се на професионалистите,които ще вземат участие във фестивала!Пиринфолк в Сандански тази година беше много слаб и скучен и посредствен!
Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK