Над 1, 5 млн. лв. наливат в община Сатовча, в Кочан и Туховища недоволни

Община Сатовча, снимка: infomreja.bg, архив

Недоволства заради разпределението на парите от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ се очаква да изригнат и в Сатовчанско, въпреки че родопската община ще получи над 1,5 млн. лв. за цели 22 обекта. 

Броженията идват от кметове, партийни лидери и директори на училища в населени места, които не присъстват в списъка с одобрените проекти. Така докато едни потриват доволно ръце, други роптаят, че има дискриминация по отношение на финансирането.

„С тези пари БСП и ДПС стартираха предизборната си кампания в община Сатовча. В селата с превес на гласовете от предходните избори за БСП и ДПС се наливат пари, а там, където непослушните са били повече и са гласували за ГЕРБ и други партии, сумите или са символични, или няма и лев“, коментират хора от „наказаните“ села Туховища и Кочан.

Местните припомнят, че в Туховища, където кметът е от ГЕРБ, при правителството на Бойко Борисов са били отпуснати 10 000 лева за спортна площадка. Сега за почти същата сума в селото ще бъде извършен ремонт на детската градина, а в Кочан ще бъде изградена детска площадка.

„На фона на хилядите левове, които ще бъдат инвестирани в други села, това са нищожни суми“, се оплакват жители на двете сатовчански села.

Лидерът на БСП Милко Серкьов, който наскоро бе избран за директор на местното школо, пък изказа благодарност към екипа на кмета Арбен Мименов и правителството на Пламен Орешарски за отлично свършената работа и многото одобрени проекти в общината.  

В СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъдат реализирани два проекта. Училищната сграда ще бъде санирана със 156 627 лв., а за сумата от 35 330 лева ще бъде ремонтиран физкултурният салон.

По същата програма ще се ремонтира сградата на Община Сатовча за 324 807 лв., ще бъде извършен и частичен ремонт на кметствата и читалищата в Слащен и Плетена.

Одобрен е и проект за енергийна ефективност в училището в село Слащен на стойност 130 276 лв. Школото във Вълкосел също ще се сдобие с нов физкултурен салон срещу 210 000 лева.

Публичната инвестиционна програма включва още изграждане на улици в Сатовча, Ваклиново, Годешево, Плетена и Слащен.

 

Ето и одобрените проекти по програмата в община Сатовча:

 

Изграждане на детски площадки в селата Сатовча, Кочан, Вълкосел и Слащен, община Сатовча - 67 000 лв.

Прилагане на енергийно ефективни мерки в сградата на общинска администрация - Сатовча - 324 807 лв.

Частичен ремонт на кметство и читалище в с. Слащен, община Cатовча - 112 000 лв.

Частичен ремонт на кметство и читалище в с. Плетена, община Cатовча - 108 000 лв.

Основен ремонт на ЦДГ в селата Крибул, Туховища, Годешево, Жижево и Осина, община Cатовча - 75 000 лв.

Прилагане на енергийно ефективни мерки на сградата на СОУ – Сатовча, (дограма и изолация), - 156 627 лв.

Прилагане на енергийно ефективни мерки на сградата на СОУ - Слащен (дограма и изолация), - 130 276 лв.

Ремонт на физкултурен салон в СОУ – Сатовча, община Cатовча - 35 330 лв.

Реконструкция и канализация на улица в с. Сатовча, община Cатовча - 52 000 лв.

Изграждане на физкултурен салон в СОУ - Вълкосел и закупуване на спортни съоръжения, - 210 000 лв.

Изграждане/бетониране/ на улица в с. Вълкосел, община Cатовча - 90 000 лв.

Изграждане/бетониране/ на улица в с. Ваклиново, община Cатовча - 15 000 лв.

Изграждане/бетониране/ на улица в с. Годешево, община Cатовча - 22 000 лв.

Изграждане/бетониране/ на улица в с. Плетена, община Cатовча - 31 000 лв.

Изграждане/бетониране/ на улица в с. Слащен, община Cатовча - 102 000 лв.

 

КОМЕНТАРИ

малоумник20:14 - 13.02.2014
Не се стърпях кото видях,че този от ваклиново не е доволен от вижте какво е написал 15000 хиляди лв., т.е. 15 милиона лева е това, и те на са му достатъчни! Ето това е малоумника и как на такъв можеш да угодиш?
ПВБС16:22 - 13.02.2014
Какво устойчиво развитие, какви ремонти, кви 5 лв. На първо място трябва да се реши проблема с обезлюдяването и демографския срив, който се наблюдава в региона през последните години. Създаването на работни места за младите е от изключително значение, то трябва да бъде пръв приоритет, на правителството. Разберете, че след няма и 50години и цигани няма да останат по тия села.
до автобусите в училищата10:08 - 13.02.2014
Как така 2,40 лв на километър за бусове. Това е цена за км. на ТИР или Автобус. Това трябва да се провери от КЗК-комисия за защита от конкуренция и ако е истина да се върнат парите от превозващите ученици на училищата веднага.
ЗА ВАКЛИНОВО08:37 - 13.02.2014
НЕБЛАГОДАРНОСТТА Е НАИСТИНА ПОРОК . АМИ СТРОИТЕЛСТВОТО НОВА ДЕЦКА ГРАДИНА В ПЕРИОД НА КРИЗА Я ЗАБРАВИХТЕ - ЗАЩОТО СТЕ МАЛОПАМЕТНИ

FACEBOOK