До 2-3 месеца изсъхналите борове в Благоевградско ще се възстановят

Снимка: Infomreja.bg

Всички иглолистни листа са изсъхнали и изядени, но стеблото е зелено, затова не става дума за изсъхване на дървото

Всички иглолистни листа са изсъхнали и изядени, но стеблото е зелено, затова не става дума за изсъхване на дървото. След 2-3 месеца максимум иглолистата ще се възстановят и гората ще продължи своя нормален жизнен цикъл.

Tова заяви инж. Дамян Дамянов на пресконференция в ЮЗДП-Благоевград, след множеството граждански сигнали за изсъхналата иглолистна гора над Благоевград и в района.

Това е вредител, който периодично напада иглолистните култури. Последното голямо нападение след 2003 е през 2012. Ние наблюдавахме вредителя и имахме готовност за авиоборба – тоест пръскане с вертолет, но в края на март фирмата, с която ЮЗДП има договор, е прекратен и не може да извърши задълженията си по договор, каза Дамянов.

След като е стартирана новата процедура, влиза в сила извънредното положение, което спира процедурата по пръскане отново.

Смисълът е това пръскане да бъде извършено в определен биологичен цикъл от развитието на вредителите – тоест до края на април. След този период пръскането и разхода на средства става безсмислено, уточни директорът на Югозападното предприятие.

Отговорността за това да бъде извършено пръскането или не, е изцяло моя, тъй като аз трябваше да реша дали без обществена поръчка да направим разход от 200 000 лв., или преценявайки опасността за насажденията, да изчакаме да премине нападението и процедурата за избор на нова фирма за пръскането. Аз прецених, че преценявайки вредата, не е преценен риска да изберем фирма без процедура, каза Дамянов.

Нападението не е от фатално значение за гората, това е възобновима щета, а ЮЗДП разходва държавни средства, които подлежат на публичен контрол, са мотивите на директора за взетото от него решение.

Засегнати са около 18 000 дка гора. Следи се степента на нападение.

Няма реална опасност от извяхване на иглолистите култури, затова решихме да не изразходваме средства без обществен контрол, каза Дамянов.

Няма дървесен вид, който да си е изживял ролята, но може би ние като човеци изживяваме погрешни роли. Дано пандемията вкара разум във всички действия на всички нас, защото животът не започва и свършва с нас, допълни директорът.

Борът е пионерен вид, но има култури, които са на изключително неподходящи месторастения. Изтърван е немалък период от отглеждането на тези култури с цел да се създадат по-добри условия за растеж, но това не значи, че борът е изживял ролята си, той тепърва ще се развива, стана ясно още от думите на Дамянов.

Промените със затоплянето неминуемо се отразяват върху растителността. От проучване става ясно, че след 20 г. типичната растителност за регион Петрич ще се премести до Благоевград, а надморската височина от 400 ще отиде на 800 м. Тоест трябва да се реагира на това затопляне и неслучайно в залесителните кампании са с приоритет местните широколистни видове, а не залесяване с бял бор на 400 м надморска височина. Белият бор е трябва да е над 800-1000 м.

Гората сама се преобразува с нова растителност и изискванията на видовете се променя с промяна на климата. Трябва да се толерират устойчивите местни видове, а иглолистните може да се изтегли на по-висок терен.

От ръждивата оса страда белият бор, като появата е заради климатичните промени и некомпетентната намеса по отглеждането му. Когато са създавани културите, е било с цел за по-приветлива околоградска среда, а втората среда е укрепване на почвата. Като схемата на залесяване е била над 1500 дървета на дка, а сега 300 до 500 бройка на вид, което създава голяма конкуренция за оцеляване на растенията.

Добре е, когато залесяваме, но то трябва да бъде съобразено с условията и последващите грижи дори и след 30 г., за да може гората да стане устойчива и да издържа на природните изпитания, каза Дамянов.

Инж. Дамнянов изрази благодарност към гражданите, поели загриженост относно неблагоприятната гледка на изсъхналите иглолистни култури.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK