Националното кръщене в Благоевград: Митрополит Серафим покръсти малкия Николай от Кулата

Снимка: Infomreja.bg

Второто най-мащабно Свето кръщение на новородени деца в съвременната история на България се състоя днес в 11 града, единият от които Благоевград.

Областният център на Югозапада за първи път бе домакин на това събитие.

Николай, Виктор и Симеон станаха първите покръстени християнчета в Благоевград от Неврокопския митрополит Серафим, пристигнал специално за събитието. Той пожела на децата, техните кръстници и родителите им да бъдат правоверни и добри, тъй както религията повелява.

Националното кръщене се проведе още в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Варна, Враца, Русе, Сливен, Шумен. Събитието се провежда под патронажа на Негово Светейшество патриарх Неофит и Българската православна църква и бележи финала на „Направи го за България"- кампанията на Движение за национална кауза за насърчаване на раждаемостта.

Посланици на кампанията са Нели Хаджийска, Иван Христов, Ирина Тенчева, Мария Илиева, Владо Николов и Ути Бъчваров.

Мария Гроздева е посланик на каузата и специален гост в Благоевград. Пред ИНФОМРЕЖА тя пожела на малките да са живи и здрави, да растат щастливи, наистина да бъдат добри хора, да са обичани от близки, да станат едни достойни хора.

„Самият ритуал няма как да не ме мотивира да не участвам в каузата. Това е един голям празник за всяко семейство. Радвам се, че съм във вашия град – за първи път идвам.“

Гроздева сподели, нейните деца са кръстени едновременно – дъщеря ѝ била на 4 г., а синът ѝ – на 7.

„Аз съм кръстница на общо 13 деца – от миналата година 5, а преди това на 8. Много ми харесва това начинание да си отговорен - като кръстник да даваш добър пример и да възпитаваш към добро и да бдим над тях като ангели.“

Специално за кръщенето на сина си от петричкото село Кулата пристигнаха Румяна и Александър. Малкият Николай бе поет в ръцете на кръщелницата си – сестрата на Румяна – Спаска. Тя е кръстница и на първородния син в семейството. Спаска бе повече от развълнувана от събитието, както  и останалите две кръстници.

Днес в благоевградския храм християнчета станаха общо 8 деца – 3 момчета и 5 момичета.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТОМРЕЖА

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK