Борисов подари сребърна бъклица с розово масло на Меркел

Снимки: МС

Премиерът пристигна в Брюксел за заседанието на Европейския съвет

Министър-председателят Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел преди заседанието на Съвета в Брюксел. Премиерът Борисов поздрави Шарл Мишел за интензивната работа и усилията му в търсене на консолидирано решение по отношение на Плана за възстановяване на Европа. Двамата бяха единодушни, че намирането на работещи решения и постигането на споразумение изисква упорит труд и политическа воля от страна на всички държави членки. Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че това е в интерес на всички европейски граждани.

Срещата в Брюксел започна с традиционния обмен на мнения с председателя на Европейския парламент Давид Сасоли.

Преди началото на Съвета премиерът Борисов поздрави германския канцлер Ангела Меркел по повод рождения й ден. Българският министър-председател пожела успех на Германското председателство на Съвета на ЕС и изрази увереност, че реализирането на поставените от него цели ще се отразят положително на целия Европейски съюз. Канцлерът Меркел получи подарък от премиера Борисов – сребърна бъклица с розово масло.

Премиерът Бойко Борисов разговаря с гръцкия си колега Кирякос Мицотакис преди началото на заседанието на Европейския съвет.

Двамата изразиха увереност, че днес европейските лидери ще се договорят за постигане на споразумение за Плана за възстановяване на Европа, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

„Европейският съюз повече от всякога се нуждае от единствено. Заедно ще се преборим с кризата, породена от COVID-19. Сигурен съм, че ще намерим разумен компромис“, заяви министър-председателят Борисов.

“Искрено се надявам въпреки различията днес да имаме вече постигнато споразумение”. Това заяви Борисов на влизане в сградата на Европейския съвет Днес и утре държавните и правителствените ръководители обсъждат Планa за възстановяване на Европа в отговор на кризата, породена от COVID-19, който включва Многогодишната финансова рамка за периода 2021-2027 г. и инструмента „Следващо поколение ЕС“.

Преди началото на извънредното заседание премиерът Борисов подчерта, че днешната среща на европейските лидери е изключително важна за приемането на Многогодишната финансова рамка – Кохезионна и Селскостопанска политика, грантове, заеми, условности.

Планът за възстановяване на Европа беше представен от Европейската комисия на 27 май. На 10 юли председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посочи основните цели на ЕС - отстраняване на щетите, причинени от COVID-19, реформиране на европейските икономики и трансформиране на европейските общества.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK