Кметът Камбитов: Всички блокове, които в момента се санират по Националната програма в Благоевград, ще бъдат завършени

Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, снимка: Infomreja.bg, архив

Всички блокове, по които вече се извършават строително-монтажни работи, ще бъдат завършени. Това заяви кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов в отговор на спекулации в публичното пространство, свързани с временното преустановяване на финансиране на обекти по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

„За блоковете, за които няма подписани договори към днешна дата, на този етап, няма да се подписват такива. Сградите, които до момента бяха в процедура по обжалване или за тях няма избран изпълнител, засега няма да се санират по Националната програма. Причината е, че не е подсигурено финансиране или няма абсолютна гаранция за това. Ако приемем хипотезата, че подпишем договор сега, без финансова обезпеченост, означава, че поемаме риск изпълнителите след това да имат претенции към собствениците. Това няма да го допуснем“, категоричен бе кметът градоначалникът. 

Той засегна и друг съществен проблем, свързан с развитието на общините, а именно усвояване на средства по Оперативните програми.  

„Община Благоевград има 44 млн. лева по „Региони в растеж“. Да обърнем поглед към IV микрорайон, по същата програма там е заложено асфалтиране на уличната мрежа, изграждане на тротоари и осветление, но няма изградена ВиК мрежа. В същото време изграждането на такава мрежа не е допустимо по Програмата. Имаме споразумение между правителството, МРРБ и Общината тази дейност да бъде финансирана от Централния бюджет. Към този момент никой обаче не може да гарантира, че това ще се случи. От една страна имаме осигурени средства, които са само за община Благоевград, от друга страна, не можем да ги усвоим“, коментира още д-р Камбитов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn
loading...