Международна научна конференция събра учени от над 10 държави в Благоевград

Снимки: ЮЗУ

В Университетския център „Бачиново“ бе открита международната конференция ПОЛИСЛАВ

Днес в Университетския център „Бачиново“ бе открита международната конференция ПОЛИСЛАВ, която се провежда за първи път в България. Домакин на двадесет и третото издание на престижния форум е Филологическият факултет към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Конференцията бе открита от ректора на университета проф. д-р Борислав Юруков. Той подчерта, че е чест за Югозападния университет да бъде домакин на форума и отбеляза, че в университета работят изключително млади и амбициозни учени и преподаватели.

Приветствия към участниците отправиха и деканът на Филологическия факултет проф. д-р Магдалена Панайотова и ръководителят на Катедрата по български език доц. д-р Лъчезар Перчеклийски.

Проф. Панайотова отбеляза, че конференцията е четвъртото международно събитие, организирано  от Филологическия факултет в рамките на една година.

„Осъществяването на контакти във връзка със славянството, подкрепата на славистичните изследвания за нас е мисия като факултет. Всички знаем, че езикът на съвременния свят е английският език, но в нашия факултет се отстоява на многообразието на езиците, многообразието на различните славистични изследвания и това се вижда от реферираните списания „Балканистичен форум“ и „Езиков свят“, които Филологическият факултет издава“, каза проф. Панайотова.

„Този форум е не само лингвистичен, от няколко години ПОЛИСЛАВ се опитва да разшири своя кръгозор като темите, свързани със славистиката са в най-широкия смисъл на думата. Радостен съм, че тази година във форума, освен лингвисти, участват литературоведи и историци“, каза доц. Перчеклийски. Той изрази надежда, че конференцията ще продължава да се разширява и постигнатото ще бъде от полза не само за учените, но и за обществото.

В конференцията, която ще продължи до 11 септември 2019 г. участват 90 изследователи слависти от 27 университета и научни института от България, Сърбия, Словения, Чехия, Полша, Унгария, Германия, Русия, Украйна, Япония и др. Докладите от форума се публикуват в сборник, който е индексиран в авторитетната платформа за научни данни Web of Science.Организатори на научното събитие са Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" и Асоциацията на славистите POLYSLAV.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK