Доц. Манчева, психолог: Човек желае да унищожи докрай!

Снимка: Infomreja.bg

Това е Той, човекът от България – от малцинство или не, който убива.

Той има пречка, която отстранява. Това е толкова просто и логично, както казва Вапцаров за смъртта.

Доц. Русанка Манчева, преподавател в Югозападния университет, и психолог анализира профила на новата порция „убийци“, носещи етикета вече 72 часа.

От събота до днес жертвите са 5 – 35-годишен мъж от Кюстендил и цяло семейство от Нови Искър.

В единия случай имаме съвпадение – оказано насилие от ром върху българин – като Северин Красимиров, като случаят „Войводиново“.

От другата страна стои „наследникът“ на Росен Ангелов, който уби цяло семейство, вчера същото направи и един 25-годишен младеж.

Защо, къде е нормалността, къде лудостта, къде е агресията...

Проява на физическо насилие е убийството на друг човек, а не агресия. Може би момчето в този момент да не е искало да прояви подобно насилие, тоест да не го поставяме под етикета „убиец“, обяснява доц. Манчева.

В дадената ситуация се е намесил човек, който е видян от насилника като пречка да осъществи дадена цел, затова Той решава да премахне пречката.

Това означава, че имаме едно добре структурирано, формирано, стереотипно поведение за реакция в подобни ситуация. Той е формирал агресивната готовност в себе си в подобен тип ситуации да реагира по този начин. Което, разбира се, е породено и от предишния му криминален опит. Той е оценил, че това е печелившата му стратегия.

Той може би не е искал да убие в случая, но Той действа по вече изпитан метод на агресия, който е печеливш.

В дадена ситуация Той използва механизъм, който е усвоил много добре.

Причината Той да се предаде е също породена на базата на опита – има досие, минал е по пътя на извършването, залавянето и изтъпяването на наказание и знае, че ако се предаде, това ще намали присъдата му.

Престъпния му начин на мислене, че трябва да се премахне бариерата, е довел до силния изблик на насилие.

Профилът на 19-годишния Той е пълен със снимки във фитенсзали, демонстрация на мускули и сила. Той е „модерен“, „вървежен“, носи послания за безнаказаност, дори пише на своя снимка с пистолет на слепоочието – „По-добре да те съдят 12, отколкото да те носят 6“. Какво издава това виртуално поведение?

Мисля, че профила му във фейсбук е демонстрация за невъзможност за справяне в живота. Тази показност на сила – физическа здравина, е възможност за изграждане на един неистински образ, на който той вярва. Той си вярва, че е такъв.

Когато липсва един от родителите в семейството, моделът, който се формира у детето, е от обществото – от външната среда. От къде в него се поражда желанието той да иска да демонстрира физическата сила? Той действително е използвал ефекта на собствената сила, за да предизвика страх у другия.

За 24 часа, след като бе обявено името на извършителя и след скандалния му последен статус „Не съм убиец“, коментарите под всички негови снимки са на расова основа. В допълнение обществото твърди, че Той е убиец, защото е циганин.

Обвинението, че той е циганин и затова е извършил нещо, е най-лесно и удобно. Това не означава, че един българин не може да го направи – може, стига и той да е формиран по подобен начин. В случая, че човек е от малцинство, той може да се почувства пренебрегнат от по-голямата общност. В случая, че той обаче напада открито човек, то не говорим за етическо напрежение, а за личен мотив – за характера.

Той не е действал като ром, а като агресивен човек, който знае какво да направи.

В дадената ситуация той приема човека за заплаха и съвсем съзнателно убива, но след това явно осъзнава, че не е искал да унищожи този човек.

Той е с брадва и уби семейството си, защо?

Рядко се случва масово убийство, ако няма някакво заболяване.

Има така наречения „физиологичен афект“, който действа секунди. Той може да се прояви несъзнателно, бързо, но е регистрирано само към един човек, не е масово.

Тогава когато аз се чувствам застрашен в момента, машинално се защитавам – много бързо в мен има едно черно петно, не мога да мисля и извършвам убийство.

Ако обаче е повече от един човек, то убиецът е видял ефекта от това, което е направил. Тоест този афект е отминал за секунди, защото действа на неврологично ниво. И следващите жертви са защото са се намесили или защото човекът се е почувствал застрашен.

Мисля, че тук трябва да се търсят психични отклонения.

Често след подобни убийства следват самоубийства, тук няма такова…

Има ли самоубийство, или желание за такова, това значи, че има наличие на морални критерии, които могат да провокират чувство за вина. Това го прави човек с морални ценности. Човекът, в момент на извършването на престъпление, той подобна вина не изпитва. За него целостта живот не е значима, а след това се осъзнава.

Има една интересна теория не етнолозите, според които се смята, че всеки един човек, когато усети заплаха за личното си пространство, се стреми да го защити. Това се случва при животните и те нападат. Разликата между животните и хората е в това, че животното, в момента, в който усеща, че другото животно е по-силно, животното отстъпва, за разлика от човека.

Човек желае да унищожи докрай!

Поредица от самозапалвания заради бедност, преди години масово хора се хвърляха от многоетажни сгради. Кога стигаме до извода, че това е решението?

Когато един човек, започне да мисли, че той не е желан, не може да се справи с живота, че има твърде много трудности и проблеми, че чувства, че е излишен в този живот, той започва да си мисли как може да избегне възможността за разрешение на ситуацията от една страна или какви са възможностите за промяна на неговото поведение. Така могат да се повяват мислите за самоубийство. Тогава медиите помагат на човекът, който се лута какво да направи. Това означава, че този човек не се харесва, не се обича, не се чувства значим, Аз-ценността изчезва изцяло. Затова той решава, че ще демонстрира, че ще се самоубие или действително да го направи. Първият викът е викът за помощ!

Защо посещение на психолог е етикет, че си луд?

Мисля, че вече обществото преодоля незнанието кой е психиатър и кой психолог. Но помощта, която дава психолога, все още не се приема, защото е по-лесно.

Ние подготвяме много специалисти, чиято помощ не е търсена. Обществото е в дан на това да даде по-голяма масовост на значимостта на психологичната услуга.

Ако тези хора – самоубийците, са намерили възможност да отидат на психолог, то той е могъл да се намеси. Работата може да продължава много месеци, време, в което да се работи за формиране на различно по-добро мислене.

Психиатрите са като хапчето, което избираш да пиеш, когато те боли глава, вместо да се замислиш защо те боли.

Как да се преодолее границата ром – българин?

Важно е по-скоро малцинствата да се адаптират към обществото, защото обществото вече ги е интегрирало. Аз досега не съм чула ром, който да казва, че не е в защитна позиция, който да не иска помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK