ДПС обвини управляващите в национализъм и реваншизъм

Снимка: frognews.bg
ДПС изненадващо нападна ГЕРБ в парламента и поиска най-голямата партия да осъди коалиционния си партньор за опит за нарушаване на мира и прекрояване на държавни граници.
 
Повод за престрелки в парламента стана декларация, прочетена от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, с която осъди факелното шествие срещу Ньойския договор в навечерието на 98-та годишнина от подписването му, организирано от „патриотите“ преди няколко дни.

„На 26 ноември с поредица от факелни шествия, организирани от ВМРО и други националистически организации, се афишира напиращият реваншизъм, този път в рамките на исторически реминисценции, опити за използване на исторически факти като договори, чието действие е отдавна суспендирано от последващи договори“, започна Карадайъ.

И обобщи, че шествието било „опасен опит за създаване на настроение за действия за прекрояване на държавните граници, което е недопустимо“, както и че „подкопава мира и стабилността в страната, региона и Европа“. „ДПС осъжда тези действия и настоява парламентът и правителството да се разграничат от антидържавните прояви на националистите“, допълни той.
 

„Въпроси към управляващата партия нямаме. Те прилагат адвокатска защита на коалиционните партньори. Не е нормално едно се говори, друго се върши, трето се мисли, четвърто се провокира. Да виждаш как коалиционните ти партньори рушат демокрацията и да ги поощряваш. Управниците трябва да знаят най-добре уроците от историята, ние сме научили нашите. ДПС следва своята политика на демокрация, мир и просперитет. Етническият модел е доказал своята правота, той не е само лицето на ДПС, но и на България в Европа и света“, каза още лидерът на ДПС.

Карадайъ посочи още, че държавните ни граници са определени с Парижкия договор и „всеки опит да се оспори предишен договор за определяне на граници, хвърля сянка“ върху този договор.

Последва остра реакция на Партиотите като депутатът Юлиан Ангелов изрече обидни думи по адрес на говорещия, за които от ДПС поискаха отстраняването му от зала, но се размина само със забележка от председателката Цвета Караянчева. Самият Ангелов взе обаче думата:

„ДПС обслужва интересите на чужда държава и отрича, че Ньойският договор е несправедлив за България. Той оставя стотици хиляди българи извън пределите на Майка България. Не трябва една държава да бъде наказвана й да се режат територии, населени с етнически българи. С това шествие ние почитаме паметта на стотиците хиляди загинали по бойните полета на България, включително вашите деди“, контрира той.

И обвини Движението, че се опитвало да изкара „патриотите“ „най-лошите, най-черните“, а в същото време използвало „всякакви номера за очерняне на държавата, включително с доноси“. Ангелов даде за пример разпространявана миналата седмица книжка – „един пасквил за очерняне на патриотите, включително със снимки на разрушени еврейски гробове“.

„Къде беше тогава Главното мюфтийство, когато цялата държава и ВМРО спасяваха евреите? Повече няма да влизате в българската власт, нямате място там! Вие сте вредни за българската държава!“, провикна се депутатът от трибуната.

„Напоследък се забелязва стопляне на отношенията между ДПС и турски политици. Еми, няма да ви се получи. Наближава Коледа, по Коледа в ДПС се случват чудеса“, загадъчно обобщи той.

 

 

КОМЕНТАРИ

SS09:33 - 30.11.2017
Такава е системата, Карадайчото обвинява Замазва очите на хората че видиш ли са опозиция, а отзад Делянчо с Боко тъпото прибират стоката.Още ли има някой толко прост че да се върже на това че не са оплетени като свински черва.Всички пият и ядът от една маса, и ке...зат в един кенеф.
11217:20 - 29.11.2017
момчето карадая е толкова объркано че незнае от днес за утре на кой бог да се кланя, на кой да целува уя, питаме го а той е длъжен да ни отговори, другарю комунист-навсякъде по страната преминаха ли голям брой ваши членове във редиците на гербаджийските комуняги, каква е разликата между комунягите дпс и герб-вие копелета нещастни сте рожба на един баща ,,ДС''.дошло е време да си ебете майката и да отидете завинаги в небитието. по добре да се върнем 28г. назад и да я подкараме отначало. но без сдс и те бяха комунисти мамичката им и гадовете мръсни-отиде ни живота.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK