Национален парк "Рила" отбелязва Световния ден на околната среда

снимка: Национален парк "Рила"
Дирекция „Национален парк Рила” с разнообразни инициативи ще отбележи Световния ден на околната среда - 5 юни.
От 09.30 до 17.00 часа в Посетителски център „Паничище” ще се проведе Ден на отворените врати. Посетителите ще имат възможност да се запознаят с дейността на дирекцията и със забележителностите в парка.
 
От 10.00 ч. в местността „Карталска поляна” на главния вход на Национален парк „Рила”, Парков участък Благоевград пред ученици и учители от благоевградските училища ще бъдат представени теми за биологичното разнообразие и забележителностите на защитените територии в Югозападна България, Национален парк „Рила” и Резерват Парангалица, както и режимите и правилата за поведение в защитените територии. Включена е и интерпретативна програма по туристически маршрут от м. „Карталска поляна” по границата на резерват „Парангалица” до хижа „Македония” и еко-викторина. Проявите са организирани съвместно с Регионална инспекция по околната среда и водите - Благоевград.
 
Световният ден на околната среда се отбелязва всяка година под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Честването на този ден е свързан с насърчаване на осведомеността и с дейности за опазването на околната среда в световен мащаб. Отбелязването на Световния ден на околната среда играе ролята на глобална платформа за работа с обществеността. На този ден в над 100 държави, хората обединяват усилията си и правят нещо положително за околната среда и за планетата.
 
Мотото на Световния ден на околната среда през 2014 г. е Надигни гласа си, не нивото на морето. Призивът тази година е да се признае, че всички сме изправени пред едни и същи предизвикателства и сме обединени от една обща цел за устойчив живот и благоденствие на тази планета.
 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK