Национален локдаун от понеделник

Снимка: Infomreja.bg, архив

Костадин Ангелов апелира ситуацията да не се използва политически

Случаите на коронавирус продължават да нарастват, както и броят на болните в лечебните заведения. Това ни мотивира да въведем ограничителни мерки за цялата страна, които ще влязат в сила от понеделник – 22-ри март, с продължителност 10 дни.

Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Преди да съобщи самите мерки, той се обърна към политиците.

„Намираме се в предизборна кампания. Нека всички политици, които твърдят, че се грижат за живота и здравето на българските граждани, да го докажат с делата си. Моля нека ситуацията с COVID-19, която е световна криза, не се превръща в част от предизборната кампания на политическите партии и в знаме на говоренето на политиците.

Г-жи и г-да политици, моля ако не можете да бъдете част от решението на проблема COVID, не ставайте част от проблема. Призовавам политическите лидери да предприемат необходимите действия, за да докажат грижата си към всеки отделен човек в страната“.

От понеделник се преустановяват посещенията във всички заведения за хранене и развлечения. Допускат се само доставки за дома и офиса.

Всички юридически и физически лица, които управляват обекти по Закона за туризма, следва да организират дейността си съгласно изискванията за безопасност. Те ще трябва да организират изхранване на посетителите в хотелите по стаите.

Преустановяват се посещенията в игралните зали и казината.

Спират се посещенията в търговските центрове и тези от тип „МОЛ“ с изключение на намиращите се в тях хранителните магазини, зоомагазини, банки, застрахователи, ателиета за химическо чистене, телекомуникационни оператори.

Преустановява се провеждането на конгреси, обучения, семинари, конкурси и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Затварят се фитнес центровете и плувните басейни.

Отменя се провеждането на всякакви културни мероприятия.

Не се допуска организирането на провеждането на събития от частен характер с повече от 15 човека.

Всички колективни състезания ще се провеждат без публика.

Преустановява се провеждането на екскурзии и групови туристически пътувания.

Забравя се и организирането и провеждането на фестивали и събори с присъствена форма.

На всички тържища и пазари се създава еднопосочно движение и най-малко метър и половина разстояние между посетителите, които задължително трябва да носят маска, покриваща носа и устата.

Преустановяват се учебните занятия в училищата и в центровете за личностно развитие, както и извънкласните занимания.  

Преустановява се присъственото обучение в университетите, както и в детските градини и яслите.

„Целта е контролът, който имаме към настоящия момент, да продължи да бъде ефективен, без да достигаме до лошите спомени от октомври и ноември миналата година“, каза здравният министър.

Заповедта с въведените ограничителни мерки ще бъде качена на сайта на Министерството на здравеопазването до края на деня.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK