Началникът на РУО-Благоевград: Няма кадрова криза в образователната система в областта

Снимка: Infomreja.bg

Всеки директор подава данни за броя заразени учители и ученици в специална платформа към МОН

Няма кадрови проблем в образователната система в Югозападна България.

Констатацията направи началникът на Регионалния инспекторат по образование – Ивайло Златанов.

Поводът за запитването, което направи ИНФОМРЕЖА към РУО, бе сигнал за липса на учители, които да поемат обучението на възпитаниците в Четвърто основно училище „Димчо Дебелянов“ в Благоевград, кв. „Грамада“.

Според директора на школото има осезаем ръст на заразени учители, което води до проблем кой ще преподава на учениците, тъй като няма подкрепа и от външни учители.

Според Златанов, проблем няма, а по-скоро необмислени действия от страна на директора, с когото ще бъде проведен разговор днес и уточнена обстановката.

Всеки директор подава данни за броя заразени учители и ученици в специална платформа към МОН, от която е видно към момента, че кадрови дефицит няма.

Към вчерашна дата, броят на поставените под карантина учители е 95 за целия Югозапад, което прави 2,11% от общо 4500 преподаватели в областта.

Нисък е и процентният дял на карантинираните ученици. Те са 637 от почти 30 000 или 2.1% от всички учащи се. Само 23-ма от тези 637 са с положителни проби, останалите са контактни лица.

Досега 11 паралелки в целия Югозапад от началните и прогимназиални курсове са поставени под карантина. Общият брой паралелки в Пиринско е 2000.

Златанов коментира, че преди да бъдат карантинирани цели класове, както е станало в Четвърто основно, трябва да бъдат подадени данните в платформата на МОН и да бъде изчакано предписанието на РЗИ, за да не се достига до патови ситуации.

В същото време външния резерв от учители, които да сменят свои колеги под карантина или заболели, е наличен и работи, но в зависимост от това как директорът да дадено училище се отнесе с колегите си.

В някои училища в Благоевград, например, до намесата на външни учители не се налагало, тъй като директорите също се включвали като заместници на колегите си, а пък другите преподаватели поемали по две смени, за да бъде завършено целодневното обучение.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK