Хиляди недоволни надзиратели искат оставката на кабинета "Борисов 3"

Снимка: БГНЕС

Надзирателите в затворите се събраха на пореден протест пред Министерството на правосъдието. Над 2000 души призоваха за оставка на цялото правителство, като протестът е под наслов "Европа е и за нас", пише News.bg.

Един от най-силните лозунги на протестиращите гласи "Торба с лъжи на Министерството на правосъдието", а до него имаше паничка със семки и жълти стотинки, с което искат да кажат, че властта им дава празни и неизпълнени обещания. Друг от лозунгите обявява, че "Само едно е сигурно в сектор "Сигурност" - несигурност".

Сред другите призиви на надзирателите изпъкват: "Докога европейските ценности и норми ще бъдат само на хартия в България"; "Докога ще ни третират като втора ръка хора"; "Оттук нататък за нас е въпрос на чест"; "Докога от следващия бюджет"; "Искаме увеличение, а не подаяние".

Надзирателите протестират основно за достойно заплащане. Не се размина и без персонална атака срещу министъра на правосъдието Цецка Цачева, по адрес на която беше лозунгът "Майката на нацията" - мащеха за служителите".

Недоволните се бяха снабдили с клаксони, свирки, звънци, български знамена, балони в бял, зелен и червен цвят. Множеството настоява за Закон на надзирателя.

Радостин Радованов от синдикалното дружество на надзирателите в Пазарджик коментира, че ако работещите в затворите не бъдат чути и днес, те няма да спрат с протестите и ще продължат през следващите седмици и месеци до пълна победа и докато не бъдат чути. 

Основните им искания са за увеличение с 20 процента на заплатите и увеличение на броя на надзирателите в затворите, подобряване на условията на труд, решаване на проблемите с натрупаните дни отпуска, качеството на униформеното облекло, лошото материално и техническо оборудване и увеличаващата се агресия срещу надзирателите в затворите.

Протестиращите заявяват още, че те "не са шепа объркани служители, а са на мисия да спасят достойнството на професията и бъдещето на децата си". Те посочиха още, че са бъдещето на България.

Имаше представители на синдикати на служителите в затворите от Варна, Габрово, Благоевград, Враца, Плевен, Бойчиновци, Бобовдол и др.

Шествието тръгна от Министерството на правосъдието, мина през Министерството на финансите и крайната спирка е Министерският съвет.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK