БАБХ стриктно контролира употребата на антибиотици в животновъдството

Снимка: Infomreja.bg

Българска агенция по безопасност на храните взима всички мерки предлаганите на пазара храни да са безопасни за потребителите.

Няма  констатирано наличие на антибактериални /антибиотични/ субстанции.

До 30. септември са изпитани 290 проби и не е констатирано наличие на антибактериални /антибиотични/ субстанции. През 2016 г. са изпитани 521 проби. Констатирани са три несъответстващи проби при патешко месо, показали наличие на тетрациклин. През 2015 г. са изпитани 532 проби. Констатирана е една несъответстваща проба пчелен мед, показала наличие на сулфатиазол. По всички случаи са проведени разследвания и са предприети съответните административни мерки.

Всяка година Българската агенция по безопасност на храните изготвя Национална мониторингова програма за контрол на остатъци от ветеринарномедицински продукти (ВМП) и замърсители от околната среда в храни и суровини от животински произход. Тя има за цел да контролира неправилна употреба на ВМП.

Фермерите са длъжни  да спазват ветеринарномедицинските изисквания и изискванията за хуманно отношение към животните.

БАБХ припомня, че всеки фермер е длъжен да спазва ветеринарномедицинските изисквания и изискванията за хуманно отношение към животните. Всеки собственик на животновъден обект трябва да го регистрира съгласно ветеринарното законодателство и да сключи договор с регистриран ветеринарен лекар за ветеринарномедицинско обслужване. То включва както лечебна дейност, така и изпълнение на мерките по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите в България (НППНКЛБЖ).

Ветеринарномедицински препарати се прилагат само от регистриран ветеринарен лекар или под негов надзор.

Недопустимо е фермерът да провежда лечение без знанието на обслужващия ветеринарен лекар. Фермерът закупува медикаменти от ветеринарна аптека само с рецепта издадена от обслужващия ветеринарен лекар.

За всеки ветеринарномедицински препарат (ВМП) се спазва съответния карентен срок. "Карентен срок" е необходимият интервал от време между последното прилагане на ВМП върху животни при нормални условия на употреба и клането им или получаването на хранителни продукти от тях, който гарантира, че в храните от животински произход не се съдържат остатъчни субстанции от ВМП в количества, превишаващи максимално допустимите стойности за активни субстанции, съгласно европейското законодателство. Добитата продукция през този период не се допуска да постъпи в хранителната верига.

Официалните ветеринарни лекари (ОВЛ) осъществяват контрол върху фермера за спазване на ветеринарномедицинските изисквания и тези за хуманно отношение при отглеждане на животни. Те осъществяват контрол и върху дейността на регистрирания ветеринарен лекар, които обслужва обекта.

При промяна в общото състояние на животните или завишена смъртност, фермерът е длъжен незабавно да уведоми регистрирания ветеринарен лекар. Той от своя страна при констатиране на признаци и възникване на съмнения за заразно заболяване, незабавно уведомява ОВЛ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK