На вниманието на потребителите! Опасни слънчеви очила

Снимка: ezine.bg

В разгара на летния сезон инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор извършиха масови проверки на предлаганите в търговската мрежа слънчеви очила.

Те обхванаха 291 обекта на територията на цялата страна, в това число и в магазините в морските ни курорти.

Целта на проверките е превенция и установяване спазването на изискванията за безопасност на едни от най-атрактивните лични предпазни средства за лятото – слънчевите очила.

Инспекциите бяха съсредоточени извън специализираните оптики, за да се обхванат по-малките търговски обекти и складовите бази, където обикновено се регистрират най-много нарушения на законодателството.

Установени са следните несъответствия: липса на маркировка за съответствие;

липса на инструкция за употреба от производител и превода й на български език; липса на инструкция за употреба само на български език.

При проверките е установено, че 152 различни марки и модели слънчеви очила се предлагат на пазара в нарушение на действащото законодателство и за тях са съставени актове.

Други 53 модели продукти са спрени от разпространение със заповеди.

При проверката са закупени и образци, които са изпитани в лаборатория като резултатите показват, че 5 модела не съответстват на приложимите изисквания.

Един модел от тези слънчеви очила представлява сериозен риск за потребителите, защото не покрива изискванията за UV защита и при употреба ще доведе до опасност от увреждане на зрението.

За останалите 4 модела слънчеви очила изпитванията са констатирали, че не отговарят на показателя –коефициента на пропускане на светлина“, тъй като са със значително по-тъмни филтри от нормите.

Това отново представлява сериозен риск за потребителя, защото намаляват видимостта. Тези очила също ще бъдат изтеглени от пазара.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK