Данъкоплатците от Гърмен осъдени да плащат неустойки за калпаво строителство и ремонти на детски градини

Снимка: Infomreja.bg

Ако обжалваното от кмета Минка Капитанова решение на Районния съд в Гоце Делчев от преди няколко дни не бъде отменено от по-горна инстанция, данъкоплатците от Гърмен ще плащат неустойки за калпаво строителство и източени пари още от времето на Ахмед Башев.

В такава ситуация изпадна преди дни в съда общинската администрация в Гърмен по време на заседание относно заведено дело за неустойки от софийски консорциум, строил през 2010 година по проект новата детска градина „Светлина“ в Рибново и извършил основен ремонт на ОДЗ „Пролет“ в с. Дъбница.

Съдът призна за установено спрямо община Гърмен, че дължи сума в размер на 3 799,08 лв., представляваща неустойка за забавено парично задължение към софийския консорциум, сключил договор с бившия кмет на общината - Ахмед Башев, за строителството на детската градина в Рибново и за основен ремонт на тази в Дъбница.

Неплатените суми са част от тежкото наследство, оставено Башев на данъкоплатците и общината.

Съдът осъди община Гърмен да заплати и сумата от 3 351.74 лв, за съдебни и деловодни разноски, като отхвърли искането за заплащане на разноските в останалата част от предявения иск от консорциума.

Решението на Районния съд подлежи на обжалване пред Благоевградския окръжен съд в 14-дневен срок от деня на получаване на съобщението и за двете страни.

„Да ще обжалвам в по-горна инстанция и ако трябва ще стигнем и до ВАС, но няма да позволя данъкоплатците от община Гърмен да плащат репарации от 2010 година за некачествено строителство“, заяви след делото кметът Минка Капитанова.

На 1. октомври 2010 година община Гърмен, представлявана тогава от кмета Ахмед Башев, е сключила договор с „Консорциум за енергийни проекти ДЗЗД –София“, което включило и дружеството „Енемона Консулт“ ООД с управител Христо Христов, за изпълнение на инженеринг и съпътстващи ремонтно – възстановителни дейности в двете учебни заведения. Общата стойност на проекта е била 1 196 702.56 лв.

Въпреки инвестираната крупна сума сградата на детското заведение в Рибново още в гаранционния срок се оказала в окаяно състояние.

„Ще поискаме фирмата изпълнител незабавно и за своя сметка да извърши подмяна на поставените некачествени керемиди, които се разпаднаха и се превърнаха в юфка. Фирмата е длъжна да изпълни задълженията си според договора“, заяви още през 2015 година Капитанова.

Съдействие за незабавното отстраняване на лошото строителство на детската градина още тогава бе поискана от новият кмет на Гърмен, която пое поста същата година от Ахмед Башев след като той загуби местните избори.

Изграждането на новата детска градина в Рибново се оказа поредното некачествено строителство по времето на Башев, изпълнено по проект за милиони левове, които в голямата им част са потънали в джобовете на някой хора след икономичното и евтино строителство и платени огромни комисиони.

Още през 2015 година родители сигнализираха медията ни, че сградата е на по-малко от пет години, покривът тече, а некачествените керемиди се разпадат.

„И тази сграда, на която се радвахме толкова много и разчитахме, че най- после за децата ни ще имат модерна и красива детска градина, се оказа некачествено построена“, коментираха също през 2015 родители, които признаха че, се страхуват падащите и рушащите се непрекъснато керемиди да не наранят децата им.

В последствие се оказало, че и направената изолация в двете детски заведения не струва, разпадащи се и ронещи плоскости, белят и се мазилки и какво ли още не.  

„Нито пътя Огняново – Рибново, нито водопровода, нито краткия път Рибново –Осеново, нито едно строителство по времето на Ахмед Башев се оказаха читави и полезни за хората от региона“, твърдят жители на общината.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK