На съд за ПТП със загинал велосипедист в Радомир

Снимка: Infomreja.bg

Инцидентът е от 24 юни 2018 г.

Окръжна прокуратура – Перник, е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д.Г. за извършено от него по непредпазливост пътнотранспортно произшествие – престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, вр. чл. 342, ал.1 от НК.

Обвиняемият Г. (на 55 години) е правоспособен водач и като такъв е наказван многократно по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. От 2017 г. мъжът работел като шофьор, управлявал товарни автомобили с по-малка товароносимост.

На 24.06.2018 г. Д.Г. изпълнявал курс от гр. Враца към Северна Македония. Около 19:30 ч. той навлязъл на територията на гр. Радомир с управляваното от него МПС. В района с наклон на спускане, преди кръстовището на бул. „Райко Даскалов“ с ул. „Велчо“, обвиняемият възприел трима велосипедисти. Пред Автогара – гр. Радомир той решил да изпревари единият от тях – М.Б. С тази цел автомобилът му навлязъл частично в насрещното платно за движение, с намерението да бъде на по-голямо странично разстояние от велосипедиста по време на маневрата. На кръстовището с ул. „Търново“, М.Б. внезапно предприел маневра „ляв завой“ към улицата, въпреки наличието на двойна непрекъсната линия.

В този момент обвинямият Д.Г. се намирал на около 31 метра зад него. Виждайки маневрата на велосипедиста, той предприел екстрено спиране, но въпреки това последвал удар между предната част на товарния автомобил и велосипеда. Вследствие на него М.Б. бил отхвърлен и паднал на пътното платно.

Веднага бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалият бил транспортиран за оказване на медицинска помощ в болнично заведение.

В резултат на пътнотранспортното произшествие велосипедистът получил тежка черепно-мозъчна травма и последвали усложнения, вследствие на които на 13.09.2018 г. починал.

Според заключенията на изготвените автотехнически експертизи, обвиняемият Д.Г. управлявал товарния автомобил със скорост от около 65 км/ч., при максимално разрешената в конкретния участък от 50 км/ч. Водачът е можел своевременно да възприеме велосипедиста и при извършване на маневрата за изпреварване да се движи със скорост и дистанция, позволяваща му да спре и предотврати ПТП.

Предстои делото да продължи в съда.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK