Директорът на Второ ОУ-Гоце Делчев, Цветанка Петричкова: Честит 1-ви март!

Нека бъдем винаги обединени, както ни завеща Хан Аспарух

Честит празник 1-ви март на всички наши съграждани, ученици, родители и учители!

Празникът, наречен Баба Марта, е само български празник, който идва още от времето на Хан Аспарух, който ни е завещал повелята да не се разделяме никога, както белият и червеният цвят, които символизират единството, което пази България.

По традиция мартеницата е заредена със силната енергия на великия Хан Аспарух, създал нашата държава. Или, както разказва легендата, когато соколът пристигнал, вързан за крачето с бял копринен конец от сестра  му Хуба, обагрен от кръвта ѝ, когато била ранена от стрелата на хуните, но спасена от сокола.

Тогава Хан Аспарух  късал бели и червени конци и ги връзвал на ръцете на воините си, като повтарял: ”Нишката, която ни свързва, да не се прекъсва никога! Да сме здрави, да сме весели, да сме щастливи, да сме българи!”

Баба Марта идва и в нашето училище с кошница, пълна с мартеници, и ги раздава на децата да са бели и червени, румени засмени, нежни в утринта и да не ги разделя нищо на света!

Нека нашите възпитаници никога да не забравят своето училище, своя роден град, своя род и това, че са българи и нека винаги да бъдем обединени, както ни завеща Хан Аспарух!

 

Цветанка Петричкова

Директор на Второ ОУ „Гоце Делчев”, гр. Гоце Делчев

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK