Влиза в ход делото срещу Гергана, чието бебе почина в Падеш

Снимка: Infomreja.bg

Новороденото било системно недохранено

Районната прокуратура в Благоевград е внесла за разглежда в съда обвинителен акт срещу 18-годишната Гергана Стоянова за причиняване на смърт по непредпазливост на новороденото ѝ.

Обвиняемата до края на май 2019 г. била в Дом за деца, лишени от родителска грижа в гр. Дупница. Поради забременяването й, от страна на социалните служби, била издадена заповед за настаняването й в звено „Майка и бебе“ в София. Тя не изпълнила заповедта и се укрила.

По същото време Гергана заживяла на съпружески начала с А.В., с когото работели като пастири в частна ферма. Двамата обитавали стая в хангар, намиращ се в двора на бившето ТКЗС в с. Падеш, община Благоевград. Помещението било оскъдно обзаведено, условията на живот не били добри.

На 09.07. в МБАЛ в Благоевград, обвиняемата Стоянова родила момче. Детето се намирало в добро общо състояние. При изписването от болницата, лекарите й дали препоръки за правилно кърмене и полагане на адекватни грижи за новороденото. Освен това с епикриза тя била насочена към детска консултация, за проследяване на детето от общопрактикуващ лекар и наблюдение. Въпреки задълженията си като родител, Стоянова не посетила незабавно след изписването й лекар – педиатър. Същевременно тя получила полагащите й се социални помощи за раждането на детето и подала молба за отпускане на социални помощи и за отглеждането му.

Новороденото било отглеждано в стаята при лоши битови и хигиенни условия. Било хранено приоритетно с кърма, която обаче не достигала. Само веднъж майката го завела на преглед при педиатър, като тогава било установено недохранването му.

На 17.08. Гергана и партьорът ѝ и бебето, посетили събор в с. Падеш, където останали до около 2.30 ч. След като се прибрали, легнали да спят, като детето било сложено помежду им. В ранните часове то се разплакало и майката го накърмила в легнало положение, след което не го повдигнала.

Към 8:20 ч. обвиняемата била събудена от приятеля си, който видял кръв на устата и носа на бебето и установил смъртта му. Бил подаден сигнал на телефон за спешни повиквания 112, след което на място били изпратени полицейски служители.

От изготвената по делото съдебно-медицинска експертиза е видно, че смъртта на детето се дължи на запушване на дихателните пътища от стомашно съдържимо. Именно това е довело до остра дихателна недостатъчност, при липса на вродени аномалии.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK