На Свети Дух воеводи почетоха паметта на загиналите пред мемориала на Делчевия род в Благоевград

Снимка: ВМРО

В Благоевград на празника Свети Дух евродепутатът Ангел Джамбазки се поклони пред паметта на падналите герои за свободата пред мемориала на Делчевия род в двора на църквата "Въведение Богородично". 

Заместник-областният управител Иван Стоянов, Георги Васев, преподаватели от ЮЗУ и граждани също почетоха празника, а отец Андон Шавулев отслужи църковната служба. 

Свети Дух е обявен за Ден на Македония и падналите за нейната свобода. За пръв път той се чества на 6 юни 1923 г. Младежите от студентското дружество "Вардар" към СУ "Св. Климент Охридски" почитат паметта на двама воеводи на ВМРО - поетите Любомир Весов и Илия Кушев, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупатори. Този празник се смята за ден на пробуждането на българската национална памет.  

По-късно в Радио Благоевград Джамбазки награди първенците в ученическия конкурс за написване на есе на тема: „Времето е в нас и ние сме във времето”. Конкурсът е посветен на 180-годишнината от рождението на Васил Левски. 

Конкурсът е инициатива на Радио Благоевград и НХГ „Св.Св.Кирил и Методий”(Бивша Солунска) и се провежда под патронажа на евродепутата Ангел Джамбазки със съдействието на Регионалното управление на образованието в Благоевград. 

В конкурсът се включиха 62-ма ученици от областите Благоевград и Кюстендил. 

Най-много точки - 112, събраха Бианка Радева от профилирана гимназия „Пейо Яворов” и Иван Кънчев от Езиковата гимназия в Благоевград. На второ място със 109 точки са Михаил Велев от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” и Христина Христов от ЕГ - Благоевград. 

На трето място със 106 точки излезе Васка Джурова от ПМГ ”Яне Сандански” - Гоце Делчев.

Всички са поканени от евродепутата Джамбазки да посетят централата на Европейския парламент в Брюксел. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK