Връчват отличието “ЗЛАТНА МОНЕТА” в Дупница

Снимка: Infomreja.bg

Съвета на Европейската научна и културна общност и Клуба на българския културен и научен елит на официална церемония в ОбДТ "Невена Коканова" в Дупница ще връчат Отличието “ЗЛАТНА МОНЕТА”. Престижната награда се дава за Образование и Култура на институции и личности за древна история и култура. Съветът се е спрял тази година на Дупница за церемонията и раздаване на отличията. Събитието е насрочено за 29 март в Дупница.

По критерий на организаторите, награди в отделните категории ще получат Гимназия "Христо Ботев" и СУ "Св.Паисий Хилендарски", хореографът на ФТА "Актавис" Воин Войнов. С уникалната "златна монета", която се прави в Монетния двор и е от благородния метал ще бъде удостоен пък кметът на Дупница инж.Методи Чимев.

Наградите се връчват винаги лично, в противен случай отпадат от протокола. Сред основните причини за изборът е проектът за издаването на "Историята на Дупница", който бе финансиран от Община Дупница по предложение на инж.Чимев и обхвана голям екип от историци, които в продължение на години събираха информация.

Сред носители на отличията в годините са Ансамбъл "Филип Кутев", "Българе", Софийския духов оркестър, НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Вили Казасян, Валя Балканска, Райна Кабаиванска, Силви Вартан, проф.Андрей Пантев, Славчо Пеев, Александрина Пендачанска, Михаил Белчев, проф.Николай Овчаров и други. Носители на"Златна монета" в годините са били градовете София, Бургас, Варна, Стара Загора, Плевен, Страсбург, Нахар, Флоренция...

Церемонията ще бъде предшествана със спектакъла “Галактика на поколенията”, с участието на Антон Радичев, Петър Калчев, Славчо Пеев и други. По време на спектакъла има и филмова част, в която са включени кадри от град Дупница и отличените.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK