Кметът на Благоевград подари част от архива на А. Пелтеков на Заев и Борисов (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Премиерите Заев и Борисов бяха посрещнати от кмета д-р Атанас Камбитов на площад „Македония“, където се състоя церемонията по полагане на венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев.

В отбелязване на годишнината се включиха още вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, вицепремиерът и министър на вътрешните работи на Република Македония Оливер Спасовски, началникът на отбраната ген. Богдан Боцев, представители в ЕП, народни представители от 44-то НС, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, областният управител Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет Радослав Тасков и граждани.

Началото на церемонията бе поставено от Гвардейския представителен духов оркестър с посрещане на бойното знаме.

Кметът д-р Атанас Камбитов приветства присъстващите гости, като подчерта значението на съвместните чествания на България и Македония.

„Днес скланяме глава пред паметта на хиляди бойци – мъже, жени, които оставиха името си в историята на Балканите. За тях не трябва да говорим в минало време, защото тяхната решителност, копнеж за свобода и единство, са пример, който трябва да следваме и в настоящето, и в бъдещето! Днес, когато заедно почитаме делото и саможертвата на Гоце Делчев, Даме Груев, Гьорче Петров, Иван Гарванов и хилядите техни съмишленици, ние всъщност продължаваме тяхната идея –идеята за обединение и свобода. Сигурен съм,че всички те ни виждат и се гордеят, защото тяхното дело не е забравено, защото техният идеал е жив и днес! На тази паметна дата двама премиери са тук, за да докажат това!“, каза в приветствието си кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и посочи, че това е резултат от правилната политика на двете страни и продължение от подписания Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония.

Той подари копие на част от архива на Александър Пелтеков на премиера Зоран Заев.

Министър-председателят Бойко Борисов подчерта важността на добрите отношения между двете страни и благодари на църквата в лицето на Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

„Поколения политици проявяваха желание, упоритост - не успяваха. Миналата година подписахме договора за добросъседство. Не вярвахме и ние, че ще успеем, но проявихме храброст и го постигнахме резултат. Успяхме да направим така, че вместо спорове и бой, заедно да се радваме и да почитаме героите. Всички ние дадохме пример в Европа, най-тежките преговори ги проведохме ние - България, Гърция, Македония, Сърбия, Косово, Албания. Така че от барутния погреб Балкани, ние се опитваме и правим един проспериращ регион“, каза в част от приветствието си премиерът Бойко Борисов. 

Министърът на отбраната на Република България Красимир Каракачанов връчи полевата икона на 14-и пеши Македонски полк на командира на Бригадното командване подп. Красимир Кръстев.

Финал на церемонията бе поставен с химните на Република България и Република Македония. 

Ансамбъл „Пирин“ взе участие в програмата, като показа част от богатството на българската песен и танц.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА
 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Ангел Гаджев22:12 - 02.08.2018
Уважаема госпожо Терзиева, кога държавник ще обърне внимание на архива на д-р Иван Гаджев в Гоце Делчев? Навремето Първанов мина от другата страна на улицата по думите на д-р Гаджев, изречени лично от него пред мен. Това, че сме роднини няма никакво значение.
Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK