На работна среща в Кюстендил обсъдиха промените в Закона за защита при бедствия и доброволните формирования

Снимки: ОДМВР - Кюстендил

Днес Областната администрация в Кюстендил бе домакин на работна среща, инициирана от Регионална дирекция  „Пожарна безопасност и защита на населението“. Поводът за работната среща бе влезли в сила промени в Закона за защита при бедствия и състоянието на доброволните формирования в национален мащаб и в Кюстендилска област.

На срещата присъстваха представители на държавни институции, кметове и заместник-кметове на общините в Кюстендилска област, БЧК, ЦСМП, експерти от ГДПБЗН и РДПБЗН - Кюстендил. Срещата бе водена от зам.-областният управител на Кюстендилска област Силвия Велкова.

Директорът на РДПБЗН – Кюстендил, комисар Светослав Георгиев представи лекторите от ГДПБЗН, благодари на институциите за адекватната реакция при потушаването на произшествия и на представителите на общините за специалната подкрепа за създаването, организирането и функционирането на доброволните формирования в областта.

Той подчерта, че доброволните формирования са участвали през тази година в ликвидирането на 17 произшествия. Екипировката и оборудването им се оптимизират, на 5 от тях МВР предостави безвъзмездно специализирани автомобили. В Кюстендилска област работят 110 доброволци.  

Директорът на дирекция „Критична инфраструктура, превенция и контрол" в ГД ПБЗН старши комисар Александър Джартов представи промените в Закона за бедствията и заяви, че те целят системата за защита да стане по-гъвкава и по-ефективна, като се акцентира върху превенцията и готовността на институциите, а не както досега - върху реагирането и възстановяването.

Насоката е да се планира и намали риска от бедствия, да се подобри координацията, да се разпределят и прецизират отговорностите на всички заинтересовани страни, съобразно техните компетенции, и да се повиши активността им на национално, регионално и местно ниво.

Старши комисар Джартов подчерта, че с промените в този закон се разширява кръгът на лицата и ведомствата, ангажирани със защитата при бедствия и Системата за защита при бедствия ще бъде по-ефективна.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK