На професионалния си празник съдебните охранители от Благоевград излязоха на четвърти пореден протест (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Четвърти пореден протест на съдебните охранители се състоя пред сградата на съда в Благоевград.

Днес, 7.3. – е и професионалният празник на служителите от Главна дирекция „Охрана“ и Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. Протестът именно поради тази причина започна с почерпка за всички присъстващи журналисти. Службата навършва цели 15 години, което Гаврил Митов - председател на синдикат „Охрана“ към ОЗ-Благоевград, към Главна дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието, определи като „един почти завършен човек“.

Основният проблем, който за четвърти път „изкарва“ охранителите пред съда, е разделението между полицаите – служители на МВР, и съдебните охранители. Това потвърди и старши инспектор Атанас Уков.

Среща с министъра на финансите искат служителите. „Всичко е свързано с финансите!“, каза Веселин Петров.

Протестиращите за пореден път ще се включат и в националния протест в София тази събота.

Според охранителите полицейските протести, след които имаше явно увеличение на заплатите, са имали успех заради числеността на полицаите. Това обаче не бива да е предпоставка Министерски съвет да не обръща внимание на останалите служители, работещи с криминалния контингент.

„Ние сме отхвърленото дете, винаги се гледа за полицията, дадоха им увеличение, но ние също влизаме в този член от закона за МВР, който им дава увеличение на заплатите. С адвокати обмисляме да съдим държавата, таблицата със званията и съответното заплащане за полицаите е явна и се знае какво ще получат, докато нашата по незнайни причини е секретна”, каза още Гаврил Митушев.

Аргументите, които протестиращите ще изложат пред Министерството на финансите и пред всички депутати, са подплатени със законови разпоредби, които явно се оказват неспазени. „В момента Министерски съвет нарушава два закона - този за съдебната власт и този за МВР, затова ще съдим държавата", каза инспектор Уков.

Случайно преминаваща жена изрази подкрепата си към охранителите. Цветанка Николова застана до тях и изказа дълбока благодарност за службата, изпълнявана от мъжете. Николова е работила в съда и сама видяла с какви хора ежедневно работят и охранителите.

Трите основни искания остават: 1. Изравняване не основните възнаграждения в сектор „Сигурност“ без значение за кое министерство става въпрос. 2. Изравняване на възнаграждението за специфичен труд, в което се наблюдава драстична разлика между служителите в София и тези от другите градове. 3. Да се запълнят свободните щатни бройки и да се увеличат с допълнителни там, където е необходимо.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK