На площада в Разлог откриха изложба за 50-ия юбилей на „Пирин пее”

снимки: Община Разлог

Изложба, посветена на 50-годишния рожден ден на XIII събор на народно творчество „Пирин пее”, който ще се проведе на 4 и 5 август в местността "Предел", откри днес кметът на Разлог Красимир Герчев.

Експозицията може да бъде разгледана в дните до „Пирин пее” на централния площад на Разлог. Тя съдържа част от богатата история на събора, а откриването й се превърна в изключително емоционален момент за всички жители и гости на Разлог. Добърските баби, номинирани за Живи човешки съкровища, огласиха със своите песни площада в града.

Гости на емоционалната среща с 50-годишната история на „Пирин пее” бяха професорите етно-фолклористи Костадин Динчев и Илия Манолов, хореографът Костадин Руйчев. Животът и кариерата на тримата е свързан с „Пирин пее”. Те са организатори, журиращи и наблюдаващи съботите „Пирин пее” през всички години, от първия до последния проведен събор.

Изложбата уважиха инж. Любен Татарски - народен представител в 41-во НС, д-р Мария Копанарова - председател на ОбС – Разлог и инж. Венцислав Гърменов - зам.-кмет по социални дейности. Присъстваха и едни от първите участници и организатори на „Пирин пее”, именити изпълнители на разложките песни, хора и обичаи.

Борис Юруков след 50 години отново засвири на своя кавал. Присъства и бай Благо Татарски, които преди 50 години качва на сцената на „Пирин пее” разложките чауши, тогава Елена Бицина от Разлог печели златен медал и изпява на голямата сцена „На сонь Джера”.

За хората „Пирин пее” е част от традициите на Разлог и на общините от поречието на Струма и Места. Всеки има своята представа за „Пирин пее”, всеки го свързва с нещо – с поляните на Предел, с дъхавите билки, мелодиите на стари и нови песни, на позабравени и несекващи обичаи, с пъстрите носии, с красивите и добри хора. Това е „Пирин пее” - хармония между величието на планината и таланта на хората.

 

снимки: Община Разлог
снимки: Община Разлог

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK