ОБЗОР на един труден избор за председател на ОбС-Благоевград

Снимка: Infomreja.bg

От петия път има резултат след 8 по ред гласувания

На Игнажден добра вест влезе в Община Благоевград. Коледният подарък е нов председател на Общинския съвет, който след петата сесия бе избран с 25 гласа „за“. Това е лидера на Партията на Зелените – Андон Тодоров.

Сякаш предизвестено бе днешното му встъпване в длъжност заради изказването, което направи преди начало на избора, на който Тодоров бе единствен кандидат. Този път нито Рашко Динков, нито Албина Анева, нито Любен Милев, нито д-р Велчев, нито Цветозар Балабанов – кандидати за поста през проведените сесии, не бяха излъчени.

Гласове против Тодоров нямаше, а броят на недействителните бюлетини бе 16, близо до поставения рекорд през настоящия мандат по време на изборите – 20.

Тодоров пожела да вземе думата на трибуната пред колегите си със следната заявка:

Взимам думата заради това, че ще бъда кандидатирам за председател на ОбС. Мисля, че трябва да кажа каква е визията за работата на ОбС занапред. Знаем, че нивото на институцията Общински съвет, във времето доста спадна. Причините са доста.

И последва излагане на вижданията на бъдещия председател, който подчерта няколко идеи:

На първо място – ще направя така, че всяко едно предложение ще бъде разгледано в комисия и ще бъде докладвано в зала на сесия, за да бъде решено дали предложението е добро за града. Не съм съгласен тези предложения да стоят в някой шкаф на определени служители. Смятам заместник-председателят, който досега е бил без функция, да има ресорни функции и той да е пряко ангажиран в дейността на съвета и на председателя. Предлагам да има и изнесени комисии по места – при даден проблем в кварталите да се свиква комисия, която да решава проблема на място, за да има прозрачност. Участие в търгове и конкурси трябва да е равноправно, а не само 1/3 да взимат участие.

Тодоров засегна и една болезнена на обществото тема, коментирана основно в социалните мрежи, че съветниците „не могат да поделят кокала“ или с други думи, че забавянето на избора е заради опит за прокарване на лични интереси, а не обществени, което Тодоров коментира:

Смятам, че за да могат хората, които са ни избрали, да гледат на нас с добро и да имат уважението, а не да ни приемат като търгаши на тяхната хранилка, трябва всички заедно – председателят с ваша подкрепа, да променим начина на работа.

Председателят обеща в „предизборното си слово“:

Основното, което ще направя е да има повече прозрачност. Ще има пресконференция преди всяка сесия и там да бъдат изложени всички точки. Когато има критична точка – тя трябва да бъде разяснена добре от вносителя и да се приеме и разбере.

Смятам, че трябва по-дейно участие. Смятам, че заедно можем да издигнем нивото на ОбС и хората да ни уважават.

С идеята за единство се съгласи и досегашният председател на ОбС – Радослав Тасков, който стоеше на поста 8 години по време на кметуването на Атанас Камбитов.

Тасков успя да направи и политически анализ на ситуацията, развиваща се вече на пет поредни сесии. Той осъди и изказването, направено от гражданина Николай Котанов в злокобния петък 13-и. Тасков определи думите на Котанов и „поздрава“ му: „Добро утро, срам за Благоевград“ като език на омразата, който оронва престижа на хората, избрани от хората. Радослав Тасков сподели и виждането си, че обединението на разединения съвет ще доведе до избор на председател, с който не трябва да се бърза, защото основно председателят има представителна функция, а не толкова „власт“, както се спекулира в медиите.

Една кампания тече близо месец – тя цели да урони престижа на ОбС. В рамките на този месец се изписа доста за работата и членовете на ОбС, включително наричани „сбирощок“.

Апогеят на това бе изказването на един гражданин, който аз не го познавам за съжаление, гражданин, който си позволи да каже, че сме срам за Благоевград. С кое предизвикахме това изказване – нима доведохме до катастрофа града, ощетихме някого. Не! Единственото, което до момента ОбС не направи, е, че не избрахме председател.

С тези думи започна бившият председател и продължи с анализа:

Не видях никой да е направил анализ на изборите – че ние имаме един изключително разпокъсан Съвет с 14 формации. Най-голямата група на ОбС е от 6 човека. 6-те групи в съвета не могат да направят мнозинство. Тези групи са в различно пространство. Как очаквате от нас още първата седмица да изберем председател като имаме коренно различни виждания. Ние дори не си знаем имената. Това нетърпение и напрежение води до това ОбС да бъде пристискан и да има уронен престиж.

Тасков обясни и правно как стои самият избор:

Изборът на председател на ОбС е това, което доведе публикации, че е блокирана работата на кмета, но какво свърши ОбС? ОбС се закле на 11.11., на 5 поредни заседания сме имали желание да изберем председател, но поради конфигурация в ОбС това не се случи. Въпрос на време е Съветът да заработи. Междувременно всички преписки са разгледани и гласувани. И нека си отговорим на въпроса какво щеше да стане, ако още на първото заседание имаше председател? Нищо! Защото към днешна дата нямаме приет правилник на ОбС и избрани комисии, така че реално Дневния ред няма как да върви. Ако имахме председател отново нямаше да има приет правилник и комисии. Причината е, че институцията се ръководи от Закона за местно самоуправление, спрямо този Закон проекта за правилник е обнародван на сайта на Общината и ще влезе в сила на 4.1.2020. До тогава няма как да изберем нито председателски съвет, нито комисии, така че неизбирането на председател не повод за притеснение. Поставен под натиск, ОбС може да избере грешния човек. Властта на председателя е никаква – той не може да промени политическите кризи, той има представителни функции. Затова колегите мислят при избор, защото този, който ще бъде избран – ще ни представлява пред обществото.

В завършек на речта си Тасков напомни, че няма да се кандидатира и пожела успех на колегите си.

Според мен председателят трябва да е обединител, достатъчно разделен е Съветът. Поздравления за изказването на Тодоров – това трябва да е тона в залата. Правя това изказване, не защото ще се кандидатирам – завях категорично, че няма да го направя, като обикновен съветник мога да изпълнявам обещанията които съм поел към избирателите ми.

След като Тодоров седна на председателския стол, на който бе временният председател Христо Ковачки, избран и на тази сесия за водещ въпреки конкурентното предложение за издигане на Албина Анева, Тодоров получи поздравления от кмета.

От трибуната, този път лаконичен, председателят Тодоров заяви:

Благодаря на колегите, които гласуваха на мен. Благодаря и на тези, които не гласуваха, защото мисля, че различното мнение в ОбС трябва да бъде ценено и трябва да се работи в името на гражданите на Благоевград. Затова колеги да запретваме ръкави и да се залавяме за работа!

Общинският съветник Кирил Илиев от квотата на ГЕРБ в Благоевград пък призова кмета Томов да благодари на премиера Борисов за отпускането на средства за Общината.

От своя стана Томов каза, че каквото има – си го е казал лично с премиера на среща през изминалия вторник.

Извън дневния ред Илиев поиска думата, която му бе дадена от временно изпълняващия длъжността „Председател“ – Христо Ковачки.

От думите от Илиев стана ясно, че при встъпването си на поста – кметът Томов е свикал всички представители на партии в ОбС, за да се запознае и поговори с тях.

„На срещата с кмета преди месец, беше обсъден въпросът за финансирането на депото. МС отпусна 5,8 млн. в сряда, макар че г-н Томов изрази съмнение на срещата, че правителството ще отпусне тези пари“, каза Илиев.

Призовавам кмета да благодари на правителството, на ПП ГЕРБ и лично на премиера за това, че не позволи в община Благоевград да настъпи криза.

Илиев припомни, че по време на правителството на Орешарски е искано отпускане на средства за плувния басейн в града, които не били „дадени“, защото кметът Камбитов бил избран.

Хубаво е да признаваме, когато се случват хубави дела, независимо от политическите убеждения на управляващите, завърши Илиев, с което си изказване предизвика негативите на колегите и си и публиката от граждани.

Илиев допълни речта си с няколко въпроса, които научил от медиите.

Дали има определен за поста секретар на общината? Напомням, че тук има конкурсно начало и не би следвало този избор да бъде предопределен. говорим за колега – съветник, юрист, от лявото пространство от листата на БСП. Има ли такива поемани ангажименти? Дали на член на ОИК, изпран от кмета, ще бъде назначен на мястото на г-н Мартин Лалев?

Томов взе думата и отговори кратко:

Има писмо от министър Горанов за изплащане на разноските на депото във връзка с изграждането. Във вторник аз проведох среща с Борисов за финансовото състояние на общината.

Що се отнася до кметския екип – това са решения, които взимам аз на база на множество консултации.

Относно г-н Лалев тази тема няма да коментирам.

След разменените реплики и аплодисменти за Томов, сесията продължи с избора на председател и още 5 точки от дневния ред.

Днешното гласуването за председател на местния парламент в Благоевград, което се увенча с успех, бе 8-о поредно.

Първите две бяха на 11.11., когато Андон Тодоров и Рашко Динков бяха единствени кандидати с резултати – 20 на 15 за Тодоров на първи тур и 19 на 16 отново за Тодоров на втори тур.

Следващата сесия бе на 29.11., когато Тодоров и Динков бяха старите нови кандидати, завършили с равен брой гласове 18:18. Вторият опит бе между Динков и Любен Милев, а резултатът съответно 17:9. Броят на недействителните бюлетини бе рекорден – 15.

На Никулден съветниците се събраха празнично, за да изберат председател. Неизменната кандидатура на Рашко Динков се запази срещу тази на Тодор Велчев. С 18 на 14 гласа Динков надви. 

Шестото гласуване от началото на мандата бе между Динков и Албина Анева, подкрепена от шестима срещу 15 за Динков. Рекордът от предното гласуване на Никулден бе счупен с 20 недействителни вота.

На последната сесия - на 13-и декември похвално бе, че съветниците се обединиха около това да помогнат на болния Деян Апостолов. По-голяма част от тях доброволно се отказаха от първата си заплата, дарявайки я за 11-годишното момче. Междувременно бе гласувано и предложението на кмета за даряване на 3500 лв. за детето, спестени от пускането на заря при откриването на коледните празници на 5-и декември.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK