На отчетно-изборна конференция преизбраха за съпрдседател на Дружба "Родина" бившия кмет на Рибново Мустафа Авдиков

Снимки: Личен архив

Бившият кмет на гърменското село Рибново Мустафа Авдиков отново бе преизбан за съпредседател на патриотичната организация Дружба "Родина".

Като съпредседатели на отчетно-изборната конференция бяха преизбрани и акад. Георги Марков и Здравко Димитров, които заемаха тези длъжности и досега, съобщи Сузана Влайкова от Сатовча, която също е част от националното ръководство. 

На форума делегатите са избрали и нов състав на ръководството, който се състои от 13 членове. Те са от почти всички населени места, в които Дружба "Родина" има свои структури. 

Конференцията е била проведена преди няколко дни в София и в нея са взели участие представители от Велинград, Барутин, Български извор, Рибново, Сатовча, Плетена, Кочан, Ваклиново, София, Смолян, Кърджали, Тетевен и Пловдив, допълни Сузана Влайкова.

Българските антифашисти със свое решение са приели декларация, с която категорично са се обявили против обвиненията, че Дружба „Родина” е фашистка организация, като публично са я прзнали за патриотична и родолюбива.

Управителния съвет на Българския антифашистки съюз в документа е обявил още, че категорично се разграничава от решенията и действията на онези местни антифашисти в Родопския край, които са обявили Дружба "Родина“ за фашистка. 

В декларацията на БАС се отбелязва, че с този акт е било потъпкано святото дело на родинци, което е продължение на Българското Възраждане. 

От БАС официално са излезли и с призив към своите структури по места да оказват активна подкрепа на Дружба "Родина" като патриотична, родолюбива и демократична организация, извършваща дейност в защита на българското национално самосъзнание.

Според секретаря на родинци Димитър Димитров, с този акт е била поставена окончателната реабилитация на организацията. В представения доклад издателската дейност на Дружба "Родина" е била отчетена като силна подкрепа на българската кауза и за опровергаване на лъжите и спекулациите за мюсюлманското население страната. 

За следващата година един от приоритетите на ръководството и структурите в страната е организарането на достойно отбелязване на 80-годишнината от създаването на организацията, като за целта е бил определен инициативен комитет начело с акад. Георги Марков, разказа още Сузана Влайкова за отчетно-изборната конфаранция. 

 

Мустафа Авдиков
Делегати на конференцията от Гоцеделчевско
Сузана Влайкова

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK