На Никулден отваря врати обновен 176-годишен храм в Обидим

Снимка: Infomreja.bg

Митрополит Серафим ще отслужи литургия

176-годишен храм е дарен с нов живот, за да дава покой и здраве на миряните от село Обидим.

Навръх Никулден обидимци ще празнуват в чест на добротата на даряващите и смирение на вярващите.

176-годишният храм „Свети Николай“ ще отвори врати изцяло обновен – с нова дограма, настилка, освежена дърворезба и нови икони.

Домът на Христос вече повече от век и половина не е спирал да работи, но състоянието му налагало спешен ремонт. Той е иницииран от шефа на пожарникарите в Банско – Димитър Клечеров, или както местните го наричат – Мимо.

Неговата енергия като професионалист – помагащ и даващ за другите, мотивира около 20 дарители, благодарение на чиито средства днес грамът има нов вид.

Рано сутрин на 6-и декември пристига и Неврокопският митрополит Серафим, който ще отслужи специална литургия, наречена „обновление“.

На събитието ще присъства и кметът на общината Иван Кадев.

Похвално е, че храмът не е затварял врати, въпреки че за втори път претъпява обновление, сподели пред ИНФОМРЕЖА кметският наместник Мариана Парлапанова.

Историята разказва как през 1903 години по време на Илинденско-Преображенското въстание църквата е опожарена, но през 1906 обидимци я издигат като феникс от пепелта!

В стария „Сборник за българското село“ от 1923 година четем: Село Обидим съществува от преди 400 години. През 1909 година е опожарено от турците, през 1913 година цялото село е опожарено до основи от турците. Обидим се нарича така, защото хората ходили един на друг на гости – да се обиждат. В околността има неразкапана могила.

А днес – 176 години по-късно, новият храм чака 3 полилея от Гърция – два малки и един голям, както и плащеница, шита по поръчка. Хората с вълнение се подготвят за събитието.

Християните от Обидим ще посрещнат празници по-уютно и по-истински на място, дълбоко в Пирин, където планината и спокойствието се сливат с човечността.

В малките общности задружността е непоколебимо истинска, стига да има обща кауза.

Свети Николай ще закриля всички, благодарни за даденото днес и предстоящото утре!

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

koлe17:45 - 03.12.2019
Поклон пред такива Родолюбци.Обединяване е пътя на успеха.Браво Мимо.
Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK