На кръгла маса обсъждат потенциални обекти в Гоце Делчев

Във връзка с изработването на Интегриран план за развитие на град Гоце Делчев, Община Гоце Делчев кани всички заинтересовани страни – граждани, неправителствени организации, представители на местния бизнес, директори на училища и детски градини, представители на експлоатационни дружества, сдружения, спортни клубове, културни, образователни, здравни и социални заведения, да вземат активно участие в определянето на приоритетните и потенциални обекти, които да бъдат включени в Интегрирания план и впоследствие да получат финансиране от европейските фондове.

Кръглата маса ще се проведе на 25.04.2013г. (четвъртък) от 10.00 часа в Заседателната зала на Общинския съвет, гр.Гоце Делчев, ул.”Царица Йоанна”, първи етаж.

Изработването на Интегрирания план навлезе в своя заключителен етап. С активното участие на местната общност в края на 2012г. бяха определени 3 зони за въздействие – зона със социален характер, зона с публични функции и зона с потенциал за икономическо развитие.

Зоните са публикувани в специално разработената за целта интернет страница - www.ipgvr-gotsedelchev.com , където може да се види техния обхват.

С писмо от 08.04.2013г. Управляващият орган на Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013г. към Министерство на регионалното развитие одобри така определените от местната общност три Зони за въздействие.

Предстои последният етап по подготовката на плана – изготвяне на стратегическата рамка с конкретни мерки и проекти, които ще бъдат финансирани през програмен период 2014 - 2020 г. по линия на новата Оперативна програма „Региони в растеж”, а така също и от други програми и фондове на ЕС.

Проектите могат да са в разнообразни области и да засягат както съществуващи, така и нови обекти, в това число:

          - енергийна ефективност на публични и жилищни сгради;

          - подобряване на градската среда, включително зони за обществен отдих, паркове, зелени площи, детски площадки, междублокови пространства, пешеходни и велоалеи, пешеходни зони, улични мрежи и улично осветление и др;

           - развитие на бизнес инфраструктура в зоната с потенциал за икономическо развитие;

           - спортни обекти – спортни зали, плувни басейни, футболни игрища, стадиони, игрища за волейбол и баскетбол, тенис кортове и др.;

            - културни обекти – културни центрове, театри, читалища, библиотеки, музеи, изложбени зали и др.;

            - образователни обекти – детски ясли и градини, основни и средни училища и др.;

            - здравни и социални обекти – лечебни заведения, социални жилища и центрове и др.

Допустими за включване в списъка са проекти за реконструкция и модернизация на съществуващи обекти или изграждането на нови, както и доставка на оборудване и обзавеждане за тях. Ще бъдат финансирани и т.нар. „меки” проекти по горепосочените области и допринасящи за цялостното развитие на града. Важно е обектите да са в териториалния обхват на одобрените зони за въздействие на град Гоце Делчев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK