На Йордановден жителите на село Добърско отбелязват своя празник

Снимки: Община Разлог

Йордановден или Водици е празник на село Добърско.

Вече над 20 години жителите отбелязват този ден с тържества и традиционното хвърляне на кръста.

В миналото обичаят е бил свързван с обикалянето на свещеник из къщите на село Добърско, който пръска всяко помещение от домовете със светена вода.

Обикновено този ритуал се е извършвал вечерта преди Йордановден.

Сутринта на Водици, в ранни зори, ергените правят бент на реката, а в същото време свещеник отслужва в църквата тържествена света литургия в  чест на река Йордан и покръстването на Исус Христос от Йоан Кръстител.

В хващането на светия кръст са участвали само ергени, докато в наши дни в празничната обредност могат да се включат всички мъже.

За трета поредна година 21-годишният Марин Папев хваща кръста в Добърско. Младежът е сезонен работник в Англия, но се връща винаги за празниците при близки и роднини в родното си място.

Село Добърско е най-старото в община Разлог, а от няколко години се слави и като изключително атрактивно място и е посещавано от много туристи от страната и чужбина.

И до ден днешен жителите му са съхранили обичаите, традициите, автентичния фолклор и не малко от някогашните занаяти.

Храмът "Св. Св. Теодор Стирон и Теодор Стратилат", построен през 1614 г., е сред най-големите забележителности в страната ни.

Обявен е за паметник на културата с национално значение и е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта у нас.

На днешния празник присъстваха инж. Венцислав Гърменов - заместник-кмет по социалните дейности, председателят на ОбС Разлог д-р Мария Копанарова - Тасева, кметове на населени места в общината, жители и гости на Добърско.

Освен "Добърските баби", които се славят като живият символ на селото, в празничната програма се включиха народни изпълнители, танцови и певчески състави. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK