На изпроводяк кабинетът реши Нещо за лифтовете на Банско и Нещо за "Козлодуй"

От ляво на дясно: Даниела Бобева, Цветлин Йовчев, Пламен Орешарски и Зинаида Златанова започват последната си пресконференция. Снимка Веселин Боришев

На изпроводяк на последното си заседание днес правителството на Пламен Орешарски е взело няколко важни решения, въпреки заявката си от преди това, че няма да го прави, съобщава Клуб "Z".

Става въпрос за ски съоръженията, концесиите и собствеността в зимните курорти Банско и Пампорово, както и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Какви са решенията обаче, така и не стана ясно, тъй като премиерът Пламен Орешарски и неговите вицета отказаха да обяснят. Вместо това надълго и нашироко министър-председателят, Зинаида Златанова, Даниела Бобева, Цветлин Йовчев и финансовият министър Петър Чобанов разказваха какви са постиженията на кабинета за изминалите година и два месеца.

На финала Бобева изненадващо обяви, че е бил решен проблемът с втория лифт в Банско, както и със земята в Пампорово. По отношение на концесията на "Юлен" в Банско най-накрая бил разрешен въпросът с територията. Концесионната такса скочила 1,5 пъти, каза Бобева. На уточняващите въпроси дали се увеличава или намалява площта, ползвана от фирмата, вицепремиерката с икономически ресор отговори: "Не мога да ви кажа дали се увеличава или намалява площта. Само уточняваме каква е. В договора сега не е указана."

От Световния фонд за защита на дивата природа (World Wild Fund), който следи отдавна казуса с втория лифт в Банско и границите на концесията на "Юлен", останаха изумени, че кабинетът е взимал каквито и да било решения и не можеха да си обяснят на какво основание се установява територията на концесията. Оттам припомниха още, че по договор "Юлен" трябва да стопанисва 990 декара, но преди няколко години стана ясно, че с различни разширения на пистите и със строителство концесията се простира на 1650 декара.

Официално решение за зимните курорти Министерският съвет не е взимал на редовното си заседание днес. Въпросът е бил обсъден само на оперативно такова, но това не пречи решение да бъде взето "на подпис" и да бъде обявено няколко дни по-късно. 

Въпреки заявката от миналото заседание на МС, че няма да се взимат никакви решения относно проекта за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй", днес стана ясно, че такова все пак е било взето. Но пък не стана ясно какво е то.

Случайно или не, вчера Даник Родерик - президентът на американската компания "Уестингхаус", която трябва да достави новия реактор, имаше среща с Орешарски. По повод проекта за седми блок днес премиерът заяви, че това е  един изключително важен проект за енергийната ни диверсификация, но следващият кабинет ще вземе решенията за него.
Че МС все пак е взел някакво решение, което остана неясно, журналистите разбраха след изявлението на Орешарски, че всичко, свързано с АЕЦ "Колодуй", ще се решава от следващото правителство.

Иначе министър-председателят заяви, че за тези година и два месеца нито веднъж не му е идвало наум да подаде оставка. Той отчете още подобряване на бизнес климата, най-добрата емисия облигации, която българско правителство някога е правило, "крачка напред по отношение на солидарността в обществото и социалната закрила" и започнати реформи, забатачени повече от 10 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK