На Илинден в Нова Ловча (СНИМКИ)

Снимка: Infomreja.bg

Днес хаджидимовското село Нова Ловча посрещна гости от близо и далече. В красивия и просторен  двор на храма „Свети пророк Илия“ се събраха много миряни, които искаха да почетат храмовия празник, а и да се видят със свои близки и познати.

Тържествената литургия за Илинден отслужи секретарят на Неврокопската света митрополия – отец Георги. Той извърши също водосвет и молебен за здраве.

Многобройни бяха даренията, направени от миряните – от пити, боб и домашна ракия до плетени чорапи и сувенири. Всичко  това беше разпродадено на търг, в който се включиха много щедри  хора.

И тази година всички присъстващи хапнаха вкусен курбан, подготвен по специални  изискванията  за това.

„За истинския черковен курбан си има правила. Той трябва да бъде приготвен от чист човек, а не от някой, изпълнен със злоба. Нужно е курбанът да се прави с мерак. Месото, телешко или шилешко, предварително се кавардисва. Към него се прибавят колкото може повече земни блага – кромид, моркови, чушки, домати, малко картофи и ориз, олио, сол, а от меродиите – дафинов лист, черен пипер, чубрица и керевиз. Като се спее за здраве, утре Бог да ни даде от всичко това!“, споделя своя опит Николина Анчова, която се грижи за двете черкви в селото и от 18 години участва в приготвянето на курбана.

Празничният ден в Нова Ловча беше изпълнен и с много музика. Оркестър Щуро маке“ , Ирина Паскалева и Георги Жбантов бяха избрали възможно най-подходящата песен, с която да започнат своя концерт,  творба  на  Запрю Икономов - незабравимия ръководител  на Неврокопския ансамбъл за народни песни и танци. В нея се пее за трагичната участ на ловчанлии,  принудени да напуснат  родните си места след  Междусъюзническата война.

Песента развълнува и гостите, дошли  за празника чак от Нова Загора. Оказа се, че  песента се отнася и за техните родове.

„Родителите на баща ми – Атанас Фиданин, са от Старо Ловча, както и родителите на мъжа ми – Никола Борносузов. Аз се задомих на 20 години и понеже съпругът ми беше войник в Загорския край, отидохме  да живеем там. Сестрите ми са в Разлог и тук се събираме. Идваме всяка година, някога с децата, сега и с внуците. Като дойда, все ми се плаче, мило ми е. Докато можем, ще идваме“, споделя вълнението си възрастна вече жена.

Но музикалните ритми се сменят и хорото неудържимо се извива около дърветата, създаващи прохлада в юлския ден. Неуморната Ирина Паскалева пее и играе, предразполагайки хората към веселие.

Домакините – организатори на тържеството, следят всичко да е наред, хората да останат доволни. Пръв сред тях, разбира се, е кметският наместник Георги Неделин.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK