На ГКПП-Златарево откриха паметна плоча на генерал Кръстю Златарев

снимки: infomreja.bg

С тържествена церемония вчера официално беше открита паметна плоча на генерал Кръстьо Златарев - български офицер (генерал-лейтенант), командир на 11-а македонска дивизия през Първата световна война (1915-1918).

Паметната плоча е издигната на граничния пункт, който носи името на генерал Златарев -  ГКПП „Златарево" при българо-македонската граница, където в периода 1915-1918 година е бил разположен щабът на 11-а пехотна дивизия.

Инициативата е дело на служители от Митнически пункт „Златарево".

Паметникът беше открит с тържествена литургия, отслужена от Неврокопския митрополит Серафим. На церемонията присъстваха главният секретар на Агенция „Митници" Цветан Мадански, директорът на дирекция Логистика към Министерството на отбраната бригаден генерал Валентин Кръстев,  директорът на НИМ проф. д-р Божидар Димитров, областният управител на Благоевград  Муса Палев, кметът на град Петрич Вельо Илиев, депутати от различни политически партии, както и бивши и настоящи служители на граничния пункт.

Венци поднесоха митническите служители на МП „Златарево", служителите на Агенция „Митници", представители на местния бизнес, както и много хора, свързани с пункта и дарили част от средствата за изграждане на паметника.

Специален гост на церемонията беше правнукът на генерал Златарев - Александър Златарев, който пристигна специално за повода от Мюнхен, където семейството му живее вече три поколения.

Инициаторите бяха подготвили специален подарък за него - автентична подкова от коня на генерала.

„Гордея се с произхода си и с това, че съм българин. Горд съм и с това, което е направил прадядо ми. Трогнах се, че има и други хора, които мислят като мен и са намерили начин да изразят своята признателност.", заяви Александър Златарев.

„Паметната плоча на генерал Кръстю Златарев символизира единствено и само нашата признателност към личността на генерал Златарев, който е посветил целия си живот на каузата - свободата на България.", това споделиха представители на организаторите.

Главният секретар на Агенция „Митници" Цветан Мадански изрази радостта си от факта, че точно сред служителите на митническата администрация се е зародила идеята за издигане на паметна плоча.

„Вярвам, че това е пътят да се поддържа и извисява българският дух и да гори родолюбието в сърцата и на следващите поколения", заяви той по време на откриването.

Паметникът беше открит от Тома Петров, пенсиониран началник на граничния пункт, и Александър Ефремов, един от първите митнически служители, работили на ГКПП „Златарево" и дългогодишен началник на митническия пункт

Генерал Кръстьо Златарев е български пълководец, роден в старопрестолния град Охрид. Като млад офицер участва в сръбско-българската война в сраженията при Сливница и Пирот.

По времето на Балканската война командва 29-ти пехотен Ямболски полк в боевете в района на Одрин и Чаталджа. Загива в кървавия атентат в църквата "Света Неделя" в София на 16 април 1925 година.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK