На Гергьовден падат КПП-тата, заведенията на открито отварят

Снимка: МС

Плувните басейни също отварят

Във връзка с отпускането на мерките ще обсъдим какви условия трябва да се приложат. В 10 ч. ние ще участваме с поканените министри, за да уточним предполагаемия график, защото след всяко отпускане на мярка, трябва да се направи анализ какво е действието върху болестта, каза на сутрешния брифинг генерал Мутафчийски.

В 11.15 часа започна брифингът в Министерския съвет във връзка с мерките на правителството.

„Правим брифинга само за хората, които искат да чуят и да се информират“, започна Борисов.

Проф. Катранджиев даде разяснения по молба на премиера кои са специалистите, съставящи Щаба, заради спекулации в пространството, че няма професионалисти:

Ръководителят на Щаба – д-р Мутафчийски е един от най-добрите наши коремни хирурзи. В САЩ най-големият научен институт е кръстен на Уолтър Рит, който е военен хирург, който прави противоепидемични мерки на армията в Куба заради жълтата треска. Проф. Мутафчийски има специалност военна хирургия, здравен мениджмънт и се занимава с организацията на тази дейност, която много хора нямаше да свършат. Той има военния опит в Афганистан и Ирак, какъвто нямат доста от нашите лекари. Колективите във ВМА и Националния център са в обединение и работят с епидемии и противоепидемични анализи. А Тропическия институт в Лондон ни дават за пример. Проф. Мутафчийски се справи идеално с тази остра ситуация, каза Катранджиев.

Доц. Кунчев е главен здравен инспектор, има специалност епидемиология. Той разработи мерките срещу борбата с морбилито, работеше при всеки взрив с хепатит А, той дава съветите за имунизации и противоепидемиологични мерки, даде разяснения Катранджиев, като описа и своята специалност:

„Аз имам специалност по епидемиология на инфекциозните болести. Основната ми специалност е микробиология, която е една пета вирусология. Досега съм си мълчал, докато ни обиждаха, че не знаем и не можем. Благодаря, че все пак бяхме поканени и свършихме нещо и имаме потенциал да вършим още.“

Борисов коментира: Днес измислицата продължава, че Щабът е затворен. Как може опозиционен лидер да го каже, това е лъжа, която не знам какво цели. Лъжа!

От утре:

  1. Автоинструктурите могат да работят от утре. Теоретичната подготовка ще се провежда по интернет, а ако е в зала – при спазена дистанция.
  2. Индивидуалният спорт на открито се разрешава при определен ред и дисциплина. Не се разрешават състезания на открито.
  3. Терасите и заведенията на открито се отварят. Не е уточнена все още дистанцията и хигиената, при която да работят, но служители на РЗИ ще направят проверки.
    Дори ½ от заведенията да се отворят, пак са работни места, поне няма да го има усещането, че светът е свършил. Ако тези мерки със сладкарниците и кафенетата сработят, ще ги пуснем още мерките. Ако се спазват мерките и нямаме много заболели и смъртни случаи, ще разхлабвам още и още мерките, каза Борисов. На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много на гъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи - за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света, поясни премиерът.
  4. Плувните басейни ще бъдат отворени.
  5. Думата „извънредно положение“ създава допълнителен стрес. Юристите работят, че утре ще има проектозакон, който да послужи да го отменим, но той да има действие като „санитарно извънредно положение“, защото трябва да останат мерките, които ще останат и след 13-и май. Защото трябва да останат мерките 60 на 40, противоепидемичните мерки, социалните и банковите мерки, каза Борисов
  6. Единомислие на Щаба има с КПП-тата. Категорични сме, че КПП-тата изиграха важна роля. Имаме места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин, ще продължим да действаме. Около 6-и май можем да ги махнем. Ако го направим днес, ще се изнесат хиляди. Ако продължим да спазваме карантината, ще спестим работата над 200 полицаи и ще ги изпратим на работа по кварталите.
  7. Транзитно преминаващите тирове да ги облекчим от попълване на декларации.
  8. Учениците в 7. и 12. клас ще бъдат организирани при дистанция и мерки ще проведат матурите си.
  9. Веднъж седмично Щабът ще отговаря на въпроси.
  10. Детските градини и яслите няма да работят, защото децата ще поставят на риск служителите, а едно заразено на 20 деца ще разнесе вируса вкъщи и тогава ще имаме епидемия. Ще наблюдаваме отпускането на детските градини в Германия и Австрия и ако там има пик след седмицата, в която ще работят, ние ще се съберем и ще го обсъдим. Проф. Мутафчийски също коментира: „Няма натрупани данни как това би се отразило. Трябва да анализираме мярката в страните, в които се прилага. Рисковете за децата са малки, но това е болест, която се носи от децата и убива бабата и дядото, както каза Меркел.“

Кирил Ананиев каза: „Ще обсъдим какво да направим допълнително, за да не се допуска зараза и смъртност на медици. Ще бъде строг контролът на мерките, при които работят медиците.“

„Трябва да свикнем да живеем с вируса, той няма да мине поне година или две. След два – три месеца, пет пъти по-силно ще удари. Няма ясна диагноза. Утре ЕК ще инициира фонд, в който ние ще участваме със 100 000 евро, за да се намери ваксина и да има масово и глобално ваксиниране, както и лекарство. Надяваме се около 8 милиарда да бъдат събрани във фонда“, каза Борисов.

"От последните 2-3 полета, идващи от Нидерландия, установяваме хора, които са положителни за COVID-19. Някои от тях са го знаели преди да се качат на самолета. Всички хора са издирени и изследванията продължават", обясни доц. Ангел Кунчев.

И двамата пациенти с прелята кръвна плазма са добре, единият се очаква да бъде екстубиран. Продължава набирането на доброволци за даряване на плазма, уточни генерал Мутафчийски.

На въпрос на журналист има ли план за конкретни срокове кога точно ще се разхлабват мерките, транспортният министър Росен Желязков отговори, че датата 13 май е единствената меродавна дата към момента.

Работи се по нов закон, в който ще бъдат включени всички мерки, които предвиждат права, а ограниченията, които съпътстват ежедневието ще се регулират по препоръка на щаба и със заповеди на здравния министър, каза Желязков.

Очакваме да имаме йо-йо ефект. Мерките, които се предвиждат за по-либерален режим в определени дейности следват общата матрица за физическа дистанция. Когато говорим за тази мярка, която беше съобщена в сектор транспорт, там ще се създадат условията – маски, ръкавици, обучения изпити не само по отношение на водачи на МПС, а и за авиация, морски и сухопътен транспорт, уточни още министърът.

Всяка мярка, която се отпуска, трябва да се анализира как се отразява в България и какъв е международният опит за отпускане на мерките. Целият свят се учи как се работи в условията на COVID 19, подчерта още Мутафчийски. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK