"Златен грозд" - Мелник, за девети път събра ценители на виното

Снимки: Община Сандански

Атрактивни кукери изгониха злите духове и отвориха път на дълго българско хоро

За девета поредна година Община Сандански и Сдружение за Мелник събраха гости от близо и далеч на фестивала, обединяващ любовта към фолклора и виното – „Златен грозд“, град Мелник.

Неповторимата атмосфера на най-малкото градче в България, сгушено в подножието на величествените пясъчни пирамиди, оживя в ритмите на българския фолклор и тежките наздравици с мелнишко вино.

Двудневният фестивал бе открит от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов, който подчерта значението на събития като фестивала „Златен грозд“ и пожела на всички да не забравят корените и традициите на красивия български фолклор.

За здраве и благоденствие бе отслужен водосвет, а атрактивни кукери изгониха злите духове и отвориха път на дълго българско хоро.

Освен музика, песни и танци, бяха наградени и трите най-добри вина в категориите „Широка мелнишка лоза“ и „Букет“.

Винарските изби от региона представиха своите вина, а съорганизаторите от Сдружение „За Мелник“ бяха организирали базар с вино и домашно приготвени местни специалитети, като събраните средства ще бъдат преведени по сметката на Никол Дамбова от Сандански за нейното лечение.

За настроението до късния следобед, в първия фестивален ден, се погрижиха самодейците от читалищата на град Сандански, Лебница, Сапарева баня, Струма, Карналово, както и Фолклорен състав „Танцова магия“, град Благоевград и атрактивните гайдари от Гайдарски състав „Петко Войвода“.

Специални гости бяха Духов оркестър, град Сандански, Емилия Трайкова и Ирина Паскалева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK