Кукери изгониха злото на Зимния празник в Семково (СНИМКИ+ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Кметът Ревански и вицепрезицентът Йотова с пламенни слова към политиците

За пета поредна година с общи усилия правим Зимния празник в Белица – Семково, правим го, за да можем да развиваме природните дадености.

С това приветствие към гостите в зимния курорт над Белица бе открит празникът, чийто домакин – кметът Радослав Ревански, усмихна с думите си множеството.

Кметът на община Банско, на Елин Пелин, на Сатовча, на Гърмен, ректорът на Университета по строителство и геодезия бяха сред официалните гости, а самият празник се провежда под патронажа на Президентството, чийто представител за поредна година бе вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Ние, политиците, за съжаление не успяваме да се възползваме по правилния начин от тази дарба на природата. До мен са кметовете от региона – ние като лидери на общините имаме основната задача да развиваме природните ценности, за да може хората да имат добър живот“, заяви от трибуната Ревански.

Кметът изрази подкрепа към ски туризма и в съседните Банско и Разлог.

„Обръщам се към Правителството! Нека има насочена политика, а не само на думи, за да можем да развиваме всички курорти, да не ги оставаме да пустеят. Без човек не може да има икономика! Аз като кмет няма да спра да се боря да развия Семково!“, завърши емоционално словото си младият градоначалник.

Илхан Кючук, евродепутат от Алианса на либералите, приветства домакина на събитието и изказа силни думи за развитието на регионите.

Той също подчерта ролята на икономиката и начините за развитието ѝ.

Не е нужно да си много умен, за да разбереш, че езикът на омразата, който се лее от българския парламент, не прави икономиката по-добра. Всяко населено място има право на равни условия на развитие и живот. България не е само София, Варна, Благоевград. България е и Белица. Европейският съюз не може да постигне нищо сам, ако няма насочена политика от страна на държавата за развитие на всички региони. Не е нужно да се говори за демографска политика само в предизборни кампании, важно е да се случват нещата в страната ни, за да е тя пълноценна. Важно е да имаме роля в ЕС, а не територия, която да бъде подминавана и обезлюдявана, каза евродепътаът.

Душата ми не става по-топла, когато Румъния е след нас, искам България да е на челно място, защото ние имаме същият права и задължения както другите членки. Въпрос обаче на политическа воля е как изпълняваме задълженията си и как се представяме в институциите и общностите, в които имаме представителства. Искам да бъдем от проактивните и ангажирани народни, но това зависи от ангажираността на премиера как устоява каузите ни в евросемейството, допълни в Кючук.

От сцената в полите н Рила, сред осветения от слънцето непокътнат сняг и природа, вицепрезидентът сподели пред гостите и приятелите си от Белица за сантименталността си към този край, кът от България, не по-малко красив от другите, но достатъчно, че да бъде опазен и развиван.

„Признавам, че Семково е свързано с една голяма и светла емоция за мен. Преди 3 години току-що бях заела поста на вицепрезидент.

Обади се един млад и бодър глас и каза: „Аз съм кметът на Белица и Ви каня на Зимен празник в Семково“. Никога преди това не бях идвала. Попитах каква ще бъде ролята ми, а той каза: „Как каква! Да говорите!“. Това беше моята първа голяма публична изява. Благодаря ви за рамото, което тогава ми подадохте, и ми казахте: „Вие можете!“.

Две години по-късно наградата бе по-голяма, защото получих признанието, че съм част от екипа на Семково“, каза Йотова.

За цялостна и координирана държавна политика за малките общини настоя вицепрезидентът. 

Илияна Йотова призова българското правителство за връщане на прякото европейско финансиране за малките общини.

„Нека в следващия финансов период на Европейския съюз средствата да бъдат насочени директно към малките общини, а не те да чакат благословията на големите“, заяви вицепрезидентът. Според Илияна Йотова по този начин малките общини ще бъдат по-активни, ще имат възможност да реализират по-гъвкаво своите проекти. Вицепрезидентът настоя и за по-голяма самостоятелност на местната власт в България.

„Често говорим за демография, особено по време на избори. Как решаваме този проблем, след като административни пречки и липса на добра координация между институциите често блокират усилията на кметовете на малки общини да ги развиват“, запита риторично Илияна Йотова.

„Крайно време е да започнем големия разговор за бъдещето на България, с по-мащабно мислене за всички региони, а не да концентрираме развитието в 4-5 големи града. Само така ще задържим младите хора в България“, изтъкна вицепрезидентът.

По-рано кметът Ревански и вицепрезидентът Йотова направиха символична първа копка за реконструкцията на пътя Белица – Семково, чакана дълги години.

„Тази инфраструктура е изключително важна, за да може да се развие и курортът Семково. Надявам се в скоро време да намери решение и въпросът за собствеността на Семково, за да може община Белица да го превърне в добре развит зимен курорт“, заяви Илияна Йотова.

Зимният празник „Белица – Семково“ продължи с богата програма от местен фолклор и с кукери, които изгониха злите духове.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И В ИНСТАГРАМ 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK