На Архангелова задушница почетоха паметта на над 3 000 войници и офицери от София и Софийско

Снимка: Infomreja.bg

„Воините от Софийската желязна дивизия загиваха по бранните полета на Балканския полуостров не заради някакви политически предубеждения на един, или друг, не заради някакви идеологии. Те загиваха, за да осъществят завета на Левски - ние, българите,  да живеем свободни в България, Тракия и Македония. Няма други войни, в които българският воин да е воювал по-храбро и да е жертвал живота си без страх, готов да положи костите си пред олтара на идеята за свободата и обединението на българската нация.“

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов днес, 4 ноември, на военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия. Той се проведе пред скулптурната фигура на Лъва от Мемориала на загиналите войници в парка пред Националния дворец на културата в София.  

Инициативата на Архангелова задушница да бъде почетена паметта на над 3 000 войници и офицери от София и Софийско, загинали във войните за национално освобождение и обединение на българския народ, е на председателите и членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР), Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ), Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите (СВИВП) и Съюза на възпитаниците на Военните на Негово Величество училища, Школата за запасни офицери и Родолюбивото войнство и гражданство (СВВНВУ, ШЗО и РВГ). С техните усилия през тази година е създаден Инициативен комитет за възстановяването на Мемориала „Паметни плочи на загиналите от Първи и Шести пехотен полк от Първа пехотна софийска дивизия“. В Инициативния комитет се включват общо 14 военнопатриотични и родолюбиви организации.

В тържествения военен церемониал днес участваха почетен караул, венценосци и знаменосци от състава на Националната гвардейска част и Гвардейският представителен духов оркестър. На него присъстваха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, нейният заместник доц. д-р Тодор Чобанов, председателят на СВВНВУ, ШЗО и РВГ капитан II ранг Атанас Илев, хиляди граждани. Беше отслужена заупокойна панихида за загиналите и бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност към героите. В основата на скулптурната фигура на Лъва гвардейците поставиха урна с пръст от бранните полета, където са загивали воините от Първа Софийска желязна дивизия.

Много жители и гости на град София поднесоха цветя в памет на загиналите български воини.

В отговор на журналистически въпроси след тържествената церемония, министър Каракачанов отбеляза: „Има дни, в които ние трябва да бъдем единни, солидарни като българи – на годишнината на Левски, на Трети март, в ден като този, когато почитаме паметта на хора с различно вероизповедание и етническа принадлежност, всички те воювали  в редиците на Българската армия и загинали за България.“  Той отказа коментар за позицията на ДПС с думите: „В такъв ден да бяха дошли да сложат едно цвете пред онези български войници, които са загинали за България, бих го приел за нормално“.

По повод  изявлението на говорителя на руското външно министерство Мария Захарова, че Червената армия е спомогнала за спасяването на българските евреи, министърът на отбраната заяви, че не е сериозно да се правят политически спекулации с подобна тема.

 „Ако кажа, че ВМРО има по-големи заслуги от Съветската армия за спасението на българските евреи, ще бъда прав, защото това е историята“, каза министър Каракачанов. „От петимата видни граждани от  Инициативния комитет в Кюстендил през 1943 г., които отиват при народния представител Димитър Пешев и го ангажират с петицията за спасяването на евреите, трима са членове на ВМРО“, разясни той. „Истината е, че спасението на българските евреи е дело на българския народ, защото българите винаги са били толерантни към другите. За разлика от много други държави, в които антисемитизмът е бил политика, в България той никога не е имал своите проявления“, посочи министър Каракачанов. „Българският народ може да се гордее и с героите, които загиват за обединението на България, и с този хуманен акт – спасението на българските евреи, с който няма нищо общо която и да е друга държава“, заяви той.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK