На Антоновден правят възстановка на Бъдни вечер и Слуга в Брежани

Снимка: "Хора и традиции"

Възстановките на обредите са следствие на задълбочено проучване

На 18 януари, сдружение „Хора и традиции“ прави възстановки на Бъдни вечер и Слуга.

Възстановките на обредите от региона Брежани са следствие на задълбочено проучване на характерните особености на двата обичая, както и на анкетиране на живите носители на културно наследство.

Възстановките на двата обичая са поверени на живите съкровища от региона на Брежани – Райна Гюрова и Катя Лулейска, които са и основните източници на безценна памет за културното наследство под консултантството на видния фолклорист Костадин Динчев.

Райна Гюрова ще направи възстановка на  Бъдни вечер с нейното семейство, а под ръководството на Катя Лулейска – ще се възстанови обичая „Слуга“.

Възстановките целят да се документират, съхранят и популяризират традициите чрез кратки презентационни клипове, а така също – фотодокументиране на традициите, създаване на художествени снимки, които да послужат като илюстрация в книга за живото културно наследство от региона на Брежани.

Предстоят да се изследват, документират и дигитализират брежанската сватба, Прошки,         Благовец, Предой. Достойно място в изследването на уникалната обредност на региона на Брежани заема и Брежанската сурва с характерни обичаи, традиции, маски и маскарадни игри.

Радостно е, че към всички дейности на проекта има интерес от студенти от Югозападен университет, които ще участват във възстановките.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK