На 7. ноември стартира конкурсът за безплатен интернет на обществени места

Снимка: Infomreja.bg, архив

На 7. ноември (сряда), от 14:00 ч. българско време, ще бъде отворен конкурсът по инициативата на Европейската комисия за безплатен публичен интернет WiFi4EU.

229 български общини са се регистрирали за участие. В деня на конкурса представителите на местните власти, които вече са подали необходимите документи, следва само да натиснат бутона за кандидатстване.

Останалите 36 общини имат време до 7. ноември да направят своята регистрация и да се включат в надпреварата за ваучери в размер на 15 хил. евро за осигуряване на безплатна, високоскоростна WiFi връзка в центровете на обществения живот на съответната община.  

“Нашият екип е в постоянна връзка с местните власти, за да осигури пълна информираност за процедурата за кандидатстване. Още веднъж се обръщам към общините да бъдат активни в началния час на обявяване на конкурса, тъй като принципът, по който участниците ще бъдат избирани е „първи кандидатствал, първи получил“, коментира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Той добави, че интернет свързаността е от решаващо значение за икономическото развитие на малките населени места. Министър Желязков подчерта, че високоскоростният интернет осигурява лесен достъп до здравни, образователни, финансови и административни услуги без да се налага хората от малките селища да пътуват до големите градове.

„В същото време, интернет свързаността ще направи малките селища атрактивни за инвеститори и туристи, защото местните общности ще могат да покажат своя потенциал в световната мрежа“, каза още министърът.

Инициативата на ЕК за безплатен публичен интернет е с бюджет 120 млн. евро до края на 2019 г. Средствата ще бъдат отпуснати директно на местните власти. Между 6 000 и 8 000 общини в ЕС ще получат ваучери за осигуряване на безплатен високоскоростен интернет на обществени места. В рамките на предстоящия конкурс ще бъдат определени 2800 участници за финансиране.

Общините ще могат да използват ваучерите за купуване и инсталиране на оборудване или подобряване на вече съществуваща мрежа за безжична интернет връзка в центрове на местния обществен живот. Местните власти трябва да гарантират, че имат възможност да поддържат мрежата и да плащат съответните такси в рамките на минимум 3 години.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK