На 7 февруари Илинденци посреща боговете на виното

снимки: Община Струмяни

В първата събота на февруари, под красивите снежни и мраморни върхове на Пирин в село Илинденци, се организира 23-ият празник на боговете на виното, който започва в ранните часове в местността „Валоги“ и обединява по уникален начин традиция и история, легенди и предания с хилядолетна давност.

От върховете на планината слизат древните божества на виното – тракийският Загрей, фригийският – Сабазий, гръцкият – Дионис, римският - Бакхус и Свети Трифон, придружени от шумна свита.

С тях върви и мома Кераца, кръстена на прочутата керацуда - уникално вино от най-стария запазен сорт бяло грозде в България, което се отглежда единствено в района.

Свитата на боговете и мома Кераца е придружена от шумни вакханки и спират в м. Валоги, където изпълняват ритуала „Розалии“, съхранен отпреди 4 хиляди години.

В основата на ритуала са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила.Големият и висок пламък предвеща плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и общината.

Белият сорт грозде, който е сред най-древните, носи славата на Струмяни. Близо 3000 декара са засадените лозови масиви в района, като от тях стотици са с керацуда.

„Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е в жълт оттенък и веднага ти грабва окото. А вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване да края на живота ти", редят ценителите на божественото питие.

Край Илинденци са най-големите масиви с този сорт. Няма фамилия в Илинденци, която да няма лозе и да не разчита на него за допълнителни доходи.

„Празникът на боговете на виното предава от поколение на поколение вечните истини за виното, хляба и приятелството. Затова е толкова атрактивен", споделя кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Неслучайно стотици гости от Благоевград, София, Сандански, Разлог, страната и чужбина го откриват и се радват да го споделят с местните, които се превъплъщават в своите любими божества.

Празникът започва в лозовите масиви, където стотици гости от страната и чужбина се посрещат с топла питка и глътка от божествения местен еликсир.

Дългоочаквана е появата на древните божества на виното, които изпълняват ритуала „Розалии“. Играе се около огъня и след зарязване на лозята от боговете на виното, гости и граждани на общината,  празникът се пренася на площада, където се организира дегустация от лицензирани дегустатори и се провежда тържествена церемония по обявяване на победителите в конкурса за най-добри вина от последната реколта и се коронясва Цар на лозята, на когото се полага венец от лозови клонки и гроздове.

Настроението се покачва не само от специално приготвените бъчви от организаторите, където всички гости имат възможност да дегустират божествената напитка на Илинденци, но и от богата концертна програма с участието на самодейни ансамбли от общината и гост-изпълнители.

Огромно хоро на богове и хора обгражда площада на красивото село Илинденци и всички, омагьосани от вълшебната напитка, съпреживели хилядолетната  традиция, се заричат и се връщат традиционно на всеки празник. До следващия.

 

снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни
снимки: Община Струмяни

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK