На 6 януари Благоевград отбелязва Йордановден и 170 години от рождението на Христо Ботев

Снимка: Infomreja.bg, архив

Продължава записването на участниците по отбелязването на Йордановден на 6 януари в Благоевград. Всички мераклии да извадят кръста от водите на Благоевградска Бистрица могат да подадат заявление за участие в администрацията на православния храм „Въведение Богородично“ до 10:00 часа на 6 януари включително.

За участие в ритуала могат да се записват както групи, така и самостоятелно. Участниците под 16 години трябва да са придружени от родители или настойници.

Преди церемонията по хвърлянето на кръста, всички участници ще бъдат инструктирани в църковния храм от администрацията на църквата, свещеници и полиция.

Празникът, наричан още Богоявление, в различните краища на България е познат още като Кръстовден, Водици или Водокръщи, заради връзката му с водата.

Според поверието, на този ден, всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или поне се измива в морето или в реката. Ритуалът символизира още кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

Ритуалът по отбелязването на Йордановден ще започне в 07:30 часа в благоевградската църква „Успение Богородично“ с велик богоявленски водосвет, на който ще бъде осветен и кръстът.

След това в 10:30 часа кръстът ще бъде хвърлен в река Благоевградска Бистрица, в района при бюст-паметника на Ильо войвода и „Моста на влюбените“, а за поредна година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии ще подхванат така нареченото „Ледено хоро“.

По традиция, след изваждането на кръста на  площад  „Македония” ще се отслужи водосвет на бойното знаме на Военно формирование 26 400 - Благоевград.

От 11:15 часа пред бюст-паметника на Христо Ботев на пл. „Народни будители” ще се състои ритуал по полагане на цветя по повод 170 години от рождението на българския поет и революционер.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK