На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия

Снимка: Infomreja.bg

Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив

Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан на 6 май с водосвет на бойните знамена и знамената-светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции. Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив.

Водосветът на бойните знамена и знамената – светини ще започне в 9.30 ч. пред паметника на Незнайния воин в столицата. Той ще бъде отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква. В тържествения ритуал ще участват Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще почетат паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта. Военнослужещите от представителните части ще преминат в тържествен марш, след което ще се проведат демонстрации на способности с различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили.

Демонстрациите на способности с авиационна техника в небето над София ще започнат в 10.15 ч. с полет на вертолет „Кугар“ с националния флаг. Екипажи от авиобази Крумово от състава на ВВС и „Чайка“ от състава на ВМС ще зарадват любителите на авиацията с изпълнение на полети с вертолети „Кугар“, „Ми-24“, „Бел“, „Пантер“ и „Долфин“. След тях в различни формации ще прелетят самолети „Пилатус“, L-410, „Спартан“, L-39, Су-25 и МиГ-29.  Те ще бъдат пилотирани от военнослужещи от авиобазите в Долна Митрополия, Враждебна, Безмер и Граф Игнатиево от състава на ВВС.

Веднага след представянето на военната авиация в столицата в гарнизон Казанлък ще започнат демонстрациите на бойната техника на въоръжение в Сухопътните войски. Началото е в 10.25 ч. в района на 61-а Стрямска механизирана бригада. Военнослужещи от военните формирования на най-големия вид въоръжени сили ще дефилират с бронирани леки автомобили с повишена проходимост „Мерцедес“, бойни бронирани машини „Хамър“, бойни бронирани колесни машини „Guardian” и „Commando select“, бронетранспортьори БТР-60, 152-милиметрови оръдия-гаубици Д-20 с влекачи „Татра“, 122 - милиметрови реактивни системи за залпов огън БМ-21 „Град”, 122-милиметрови самоходни минохвъргачки Б1 – 10 „Тунджа”, 122-милиметрови самоходни гаубици 2С-1- „Гвоздика“, бойни машини на пехотата БМП-1, танкове Т-72 и зенитно-ракетни комплекси „Оса“. 

В 10.45 ч. военните самолети ще прелетят над авиобаза Граф Игнатиево.

В 11.05 ч. ще започнат демонстрациите на способности на ВМС с участието на военнослужещи от Морския специален разузнавателен отряд, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“ и Флотилия бойни и спомагателни кораби. На Морската гара в гр. Варна ще бъдат наблюдавани десант на тактически екипи по въздух и вода, рейдови действия по брегови обект и бърза евакуация на тактически екипи по въздух и по вода.

Демонстрациите на способности на 6 май ще завършат военните формирования от Съвместното командване на специалните операции. От 11.25 ч. в учебен център „Црънча“ те ще проведат специално разузнаване и ще предприемат действия за обезвреждане на терористи. Ще бъдат изпълнени парашутни скокове от малка височина и инфилтрация по способа „Рапел“.

В 12.00 ч. пред сградата на Администрацията на президента на Република България в столицата ще бъде извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK