След разговор между Мименов и Нанков! До дни пристигат парите за свлачището в Плетена

Снимка: Infomreja.bg

Веднага след излъчения по телевизията репортаж във връзка с отново активиралото се свлачище в кв. 33 на сатовчанското село Плетена и във връзка с издадените от кмета на община Сатовча - Арбен Мименов, нови заповеди за евакуация на живущите в засегнатите жилищни сгради и забраната за движение по пропуканите улици в селото, Мименов проведе днес и разговор с министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В телефонния разговор министър Нанков увери кмета Мименов, че споразумението отпреди две седмици за средствата за укрепването на свлачището е подписано и парите ще бъдат преведени в следващите работни дни.

След уверението, че финансирането и подписаното споразумение ще бъдат спазени, министър Нанков посъветва кмета на община Сатовча да предприеме спешни и превантивни укрепителни мероприятия, за да не бъде допуснато свлачището да помете както къщите на застрашените семейства, така и пътя.

Както писа ИНФОМРЕЖА, на 23. февруари министър Николай Нанков и кметът на община Сатовча подписаха споразумение, че до един месец на община Сатовча ще бъдат отпуснати около един милион и половина лева за укрепване на опасното свлачище в село Плетена, което от 2015 година е най-големият проблем както на общината, така и на самото село.

През изминалите години Мименов настойчиво поставяше проблема пред всички власти и парламентарни групи, без да има какъвто и да е резултат.

В последната година Мименов заедно с местния депутат Елхан Кълков продължиха да настояват за решаването на проблема и пред министър Николай Нанков, който обеща да отпусне най-после необходимите средства и сагата в Плетена да приключи окончателно, като днес след проведения телефонен разговор стана ясно, че министърът ще спази обещанието.

С отпуснатите пари от МРРБ ще бъде извършена корекция на опасното дере за трайно овладяване на свлачището, което при всеки дъжд и сняг се активира и хората от няколкото засегнати къщи живеят от няколко години под постоянен стрес.

Заради опасността земните маси да затрупат къщите миналата година бе издадена заповед хората да бъдат евакуирани в старото училище на село Плетена, което предписание изпълни само един човек, а хората от другите къщи отидоха за няколко дни при роднини.

Застрашените от затрупване къщи от опасното свлачище са на местните жители Руси Къдрев, Горан Шекеров, Светослав Юсев и др.

Вече опасен е и пътят в този квартал, който след последното активиране на свлачището е напукан и минаването по него на автомобили и хора е забранено.  

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK