На 4-и и 5-и май ДФ "Земеделие" превежда субсидиите на тютюнопроизводителите

Арбен Мименов, снимка: Infomreja.bg

На 4-и и 5-и май ДФ "Земеделие" превежда субсидиите на тютюнопроизводителите. Това е категоричното обещание, което даде днес директорът на фонда Живко Живков по време на проведената нарочна среща на кмета на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюни в България.

Живко Живков е обяснил на Мименов, че закъснението за изплащането на субсидиите на тютюнопроизводителите се дължи на възникнал технически проблем, който въпреки че все още не е преодолян окончателно, превеждането на парите по сметките ще стане на 4-и и 5-и май, или веднага след предстоящите почивни дни.

"Надявам се този път думата на директора на ДФ "Земеделие" Живко Живков да е наистина мъжка и той да изпълни обещанието си. Той се ангажира на срещата, която проведохме днес по наболелия проблем, че на тези две дати ще бъдат изплатени субсидиите на 100 %. Заради даваните ни досега многобройни обещания, производителите от бранша заявяват, че запазват стачната си готовност до 4-и май и в случай, че и този път бъдат излъгани, ще последват протести и граждански неподчинения, защото тези хора наистина разчитат на премиие, за да заложат новата си реколта, а вече е месец май", коментира Арбен Мименов.

Както ИНФОМРЕЖА писа, на 13 април след лична среща с министър Христо Бозуков, кметът на община Сатовча Арбен Мименов обяви, че служебният земеделски министър му е дал мъжка дума, че от 20-и до 30-и април ще бъде изплатена субсидията на тютюнопроизводителите за миналата година, което не се случи.

С писмо от името на Съюза на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни Мименов преди дни поиска съдействие по проблема от служебния премиер Огнян Герджиков, пред когото той заедно с кметове от областта на 17 март в Благоевград също постави пред него наболелия проблем.

На база неглижиране на проблема им от най-високо ниво в последната седмица производителите на жълто злато от цялата страна направиха организация да преминат към протестни действия и граждански неподчинения в няколко от големите областни градове в страната на 28-и април.

За момента след срещата на Мименов и обещанието на директора на ДФ "Земеделие" Живко Живков за превеждането на субсидията на 4-и и 5-и май, протестите са отложени, но готовността за провеждането им остава.

 

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK