На 10 октомври отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията

Снимка: pixabay

Седем български града ще осветят свои емблематични места в зелено – цветът на донорството и трансплантацията

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията седем български града ще осветят свои емблематични места.

На 10 октомври, след 19.00 ч., в зелено - цветът на донорството и трансплантацията, ще бъдат осветени Националният дворец на културата в София, Щабът на Военноморските сили във Варна, фонтанът на пл. „Стефан Стамболов“ и сградата на общината в Пловдив, Параклисът мавзолей „Св. Георги Победоносец“ в Плевен, крепостта „Царевец“ във Велико Търново и сградите на общини Русе и Бургас.

Целта на отбелязването на този ден е да се насърчи обществения дебат и да се повиши осведомеността за донорството на органи, тъкани и клетки като начин за подобряване и спасяване на човешкия живот.

Европейският ден на донорството и трансплантацията е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на медицинските специалисти по донорство и трансплантация, които помагат да се спасят животи и да се подобри качеството на живот на много хора.

Тази година, заради пандемичната ситуация, която засяга всички страни по света, и несигурността, свързана с организирането на големи публични събития през следващите месеци, Съветът на Европа препоръчва отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията да се провежда предимно онлайн. Ето защо събитията, които организира  Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, са на открито и при спазване на противоепидемичните мерки.

  • В периода 12 – 16 октомври като инициатива по Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България 2019 - 2023 г., доброволци на Български младежки Червен кръст ще раздават информационни материали за донорството и трансплантацията в десет български града. График за разпространението на информационните материали можете да намерите в прикачения файл.
  • На 14 октомври, от 12.00 часа, в южната част на парковото пространство на Националния дворец на културата ще бъдат засадени 202 рози – колкото са донорите на органи в България. Създаването на розовата градина в центъра на столицата е израз на признателността и почитта към донорите и техните семейства.
  • На 17 октомври, от 12.00 часа, в откритото пространство на  „Атриум“ в Националната галерия, пл. „Св. Александър Невски“, близки на донори, трансплантирани пациенти, лекари и представители на медиите ще създадат заедно 3D сърце  - солидарен акт в подкрепа на донорството и трансплантацията. 

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ изказва благодарност към своите партньори: Български Червен кръст, Национален дворец на културата, Национална галерия, Столична община и общини Варна, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Русе и Бургас за оказаните подкрепа и съдействие в организирането на събитията по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK